23:45:36 01.03.2024
Stiri

DISCREPANȚE // Elevii din mediul rural au o performanță educațională cu până la DOI ANI mai mică decât a colegilor de aceeași vârstă din orașe: Crearea de „școli-model” în toate raioanele ar soluționa problema, crede ministrul Perciun

Actualitate 01.12.2023 15:43 Vizualizări1455 Autor: Ziarul National
DISCREPANȚE // Elevii din mediul rural au o performanță educațională cu până la DOI ANI mai mică decât a colegilor de aceeași vârstă din orașe: Crearea de „școli-model” în toate raioanele ar soluționa problema, crede ministrul Perciun


Performanța educațională a elevilor de la sate ar fi în prezent în medie cu unul sau doi ani mai mică decât cea a colegilor de aceeași vârstă care învață în orașe, a declarat ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun, în cadrul Summit-ului european al educației, cu genericul „Spațiul european al educației: o realitate pentru toți”, desfășurat la Bruxelles.

„Există diferențe de performanță școlară în funcție de mediul urban sau rural. Observăm asta și din evaluările PISA și din rezultatele examenelor naționale. Datele arată că elevii din instituțiile din mediul rural, în special cei din școlile mici, au o performanță educațională în medie cu 1-2 ani sub cea a colegilor de aceeași vârstă din mediul urban”, a afirmat ministrul.

Dan Perciun a informat înalții oficiali din instituțiile Uniunii Europene, reprezentanți ai comunităților europene de educație și formare, participanți la eveniment, că autoritățile naționale din educație lucrează în prezent la crearea Rețelei Școlilor-Model, care să ofere condiții mai bune pentru studii, în corespundere cu standardele europene.

„Rețeaua va fi constituită din 35 de instituții, câte una în fiecare unitate administrativ-teritorială, pentru modernizarea a 10 dintre acestea fiind disponibile deja resurse financiare. Pentru deplasarea copiilor în aceste școli vom achiziționa 70 de autobuze. În același timp, vom oferi stimulente financiare pentru părinții care vor decide să își înscrie copiii la o școală mai bună. Mizăm în continuare pe suportul UE în constituirea Rețelei de Școli-Model, dar și în achiziționarea transportului școlar”, a afirmat ministrul Perciun.

Dan Perciun a vorbit la summit-ul aflat la a șasea ediție și despre eforturile Ministerului Educației și Cercetării de a rezolva problema deficitului de cadre didactice din sistemul educațional național. Potrivit ministrului, pentru a-i motiva pe tineri să aleagă o carieră în pedagogie, va fi dublată bursa la facultățile de specialitate, iar în anul 2024 salariile profesorilor vor crește cu 15 la sută. Aceste majorări sunt prevăzute în bugetul de stat pentru anul viitor, aprobat vineri, 1 decembrie, de către Guvern.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
01.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Spețoperația hibridă...

26.02.2024 09:09 Nicolae Negru Nicolae Negru // După Maria Zaharova,...

23.02.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Doi ani de război se...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md