15:15:13 06.02.2023
Stiri

Directorul ICR „Mihai Eminescu” de la Chișinău: „Pe 24 ianuarie a fost aprinsă făclia conștiinței culturale comune, care avea să fie și mobilul pentru marea realizare de la 1 decembrie 1918”

Actualitate 24.01.2023 18:50 Vizualizări1093 Autor: Ziarul National
Directorul ICR „Mihai Eminescu” de la Chișinău: „Pe 24 ianuarie a fost aprinsă făclia conștiinței culturale comune, care avea să fie și mobilul pentru marea realizare de la 1 decembrie 1918” USM


Cu ocazia împlinirii a 164 de ani de la Unirea Principatelor Române, la Universitatea de Stat din Moldova s-a desfășurat marți, 24 ianuarie, manifestarea științifico- culturală „Act de demnitate și unitate națională”.

Evenimentul a fost organizat de Universitatea de Stat din Moldova (USM) în colaborare cu Asociația Istoricilor din Republica Moldova „Alexandru Moșanu”; Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” din Chișinău; Liceul Teoretic „Alexandru Iona Cuza” și Centrul de Excelență INIS „ProMemoria” al USM.

Activitatea a fost inaugurată cu „Hora Unirii” în care s-au prins elevii de la Ansamblul de dansuri populare „Cucoara” al Liceului Teoretic „Alexandru Ioan Cuza” din capitală.

În aula „Regina Maria” de la USM s-au adunat să serbeze Unirea Principatelor Române Igor Șarov, rectorul USM; Sergiu Matveev, decanul Facultății de Istorie și Filosofie, USM; Anatol Petrencu, președinte al Asociației Istoricilor din Republica Moldova „Alexandru Moșanu”; Narcis Ionuț Afrăsinei, director, Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu”, Chișinău; Tatiana Nagnibeda-Tverdohleb, director al Liceului Teoretic „Alexandru Ioan Cuza”, reprezentanți ai mediului academic din România, cadre universitare și studenți.

În cadrul evenimentului au fost prezentate comunicări științifice privind importanța și semnificația istorică a Unirii Principatelor Române de la 24 ianuarie 1859.

Participanții au ascultat comunicarea lect. univ., dr. Mircea-Cristian Ghenghea de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, iar prof. univ., dr. hab., USM, Alexandru Arseni a abordat în comunicarea sa tema „Unirea Principatelor Române – geneza emancipării Națiunii Române”.

Directorul Institutului Cultural Roman „Mihai Eminescu” la Chișinău, Narcis Afrăsinei, a vorbit la eveniment despre însemnătatea acestei zile, dar și despre seria de activități care vor fi organizate pe parcursul anului 2023, în colaborare cu USM, dedicate celor mai însemnate evenimente care au marcat istoria României și a Republicii Moldova

„Semnificația zilei de 24 ianuarie este una uriașă. Deși este denumită generic „Mică”, astăzi a fost aprinsă făclia conștiinței culturale comune, care avea să fie și mobilul pentru marea realizare de la 1 decembrie 1918. Mă bucur mult să văd și că tânăra generație este alături de asemenea proiecte, că interesul ei pentru istorie este mai viu ca niciodată și vă invităm și pe mai departe să fiți alături de proiectele comune ale ICR și USM.

Ca un fapt simbolic, și Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași este aici pentru a-i slăvi memoria marelui nostru domnitor. Iar dacă vorbim despre simboluri, nimic nu este astăzi mai autentic, în contextul războiului din Ucraina, decât versurile imnului Unirii: Unde-i unul nu-i putere la necaz și la durere./ Unde-s doi puterea crește și dușmanul nu sporește”, a amintit Narcis Afrăsinei.

În cadrul evenimentului, Asociația Istoricilor din Republica Moldova „Alexandru Moșanu” a făcut o donație de cărți și reviste cu tematică istorică, elevilor Liceului Teoretic „Alexandru Ioan Cuza” din capitală și invitaților din România.
Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Stiri relevante
Top stiri

mihai grigore 24.01.2023 19:47

: revista floare albastra = blue:procedam la integrarea mitropoliei basarabiei la patriarhia romaniei libere !* _asa sa ne ajute dumnezeu !*:_ mihai grigore - poet. editor.scientist ____19h43'am24 ianuarie 2023 :

Herodot 24.01.2023 20:37

Dacă ICR a spus prima literă A, atunci ar fi logic să spună și Z. Adică CINE a aprins făclia, și cine, când, de ce au STINS-O. Care sunt șansele pentru cei născuți în mileniul XXI... Se știe, că Marea Unire a fost compromisă de regele Carol al doilea și elita lui coruptă, Asta a spus-o și Adolf Hitler... conform unor date istorice. În loc să întărească armata interbelică, în reggat preodmina dictatura și corupția. Iată de ce fiul, viitorul rege Mihai, detronat, de Carol II, nu a dosrit să fie prezent la funeraliile lui în Spania...

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
06.02.2023 11:28 Ziarul National Analiză de la București, despre șanse...

06.02.2023 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ce-i de făcut?

03.02.2023 09:08 Nicolae Negru Nicolae Negru // Fiindcă Putin se tem...

Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că actuala guvernare a R. Moldova trebuie să schimbe Guvernul în anul 2023?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md