00:27:01 18.02.2020
 
Stiri

Die Welt: Moscova ar pune la cale o nouă anexare

Știri 07.10.2019 13:38 Vizualizări2519 Autor: Ziarul National
Die Welt: Moscova ar pune la cale o nouă anexare Newsweek


Fostul consilier al lui Vladimir Putin, Andrei Illarionov, avertizează împotriva unei noi anexări pe care Moscova o poate realiza. Potrivit acestuia, Belarusul nu este apărat și ocuparea acestei republici reprezintă un risc mai mare decât în cazul Ucrainei. Strategia NATO și UE în cazul Rusiei a dat greș, potrivit lui Illarionov, în paginile revistei germane Die Welt.

„Strategia NATO și UE este de a restabili ordinea internațională și anume în forma în care a existat înainte de agresiunea rusă în Georgia în 2008 și în Ucraina în 2014. Aceste obiective nu au fost încă realizate”, afirma Illarionov, citat de Pagina de Rusia.

„Planurile de descurajare [a Rusiei – n.r.] în statele baltice și alte țări vecine cu Rusia reprezintă o schimbare vizibilă în strategia NATO: în loc să răspundă la agresiune, sunt luate măsuri preventive și sunt trimise în zonă grupări armate multinaționale, dar este necesar să se facă și mai multe”, afirmă Ilarionov.

În Europa, Belarus este sub cea mai mare amenințare din partea Moscovei. „Țara nu este membră a NATO sau a unei alte alianțe militare, deci nu beneficiază de o apărare internaționala eficientă”, a subliniat el. „Se pune întrebarea: Ce va face NATO. dacă Belarusul este atacat și anexat?”.

„De exemplu, președintele belarus Lukașenko ar putea merge în pădure la cules de ciuperci și sa nu se mai întoarcă. În trecut, am văzut că Moscova a făcut apel la diverse modalități de eliminare a unor persoane. Și dacă șeful Belarus dispare, nimeni altcineva nu va mai putea da ordine. Întregul sistem va colapsa rapid”, afirmă analistul.

Lukașenko nu are succesor. În Belarus nu există o societate civilă eficientă, partide eficiente sau un parlament eficient, subliniază Illarionov. „90% din populație vorbește rusă, majoritatea sunt creștini ortodocși, iar reputația Rusiei este în general pozitivă. Prin urmare, Putin ar fi ocupa republica fără probleme. (… .) În Ucraina, la începutul ostilităților, un cunoscut oligarh a finanțat propriile batalioane și le-a trimis în lupta cu agresorii ruși. Acesta a fost un semn al culturii civice din Ucraina. În Belarus, nu este cazul”.

Vorbind despre interesele Rusiei în Orientul Mijlociu, Illarionov a menționat că Putin „a arătat că este mult mai viclean și mai stăruitor decât fostul președinte al SUA Obama sau președintele Trump, ori ambii luați împreună”. „Până în 2015, toată lumea credea că americanii sunt forța dominantă în Orientul Mijlociu. După intervenția lui Putin și retragerea parțială a trupelor SUA din Siria, decisă de Trump, toată lumea și-a dat seama brusc că americanii pleacă și în locul lor vin rușii. (…) De atunci, situația geopolitică în Orientul Mijlociu s-a schimbat radical în favoarea lui Putin. Americanii sunt acum ignorați complet. Aceasta este o victorie politică majoră pentru Putin”, consideră expertul.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!
loading ..

Stiri relevante
Top stiri

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
17.02.2020 09:19 Nicolae Negru Nicolae Negru // Tătucul Dodon simte ...

14.02.2020 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Primul Ciocoi, primu...

10.02.2020 09:15 Nicolae Negru Nicolae Negru // Candidatul comun al ...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Aureliu Ciocoi, trebuie să-și dea demisia, după ce a declarat că armata rusă a intervenit în războiul din Transnistria pentru „a opri vărsările de sânge”?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md