14:30:09 25.04.2024
Stiri

Detalii în cazul grădiniței gajate la BEM. Nicolae Timofti a judecat litigiul dintre Primărie și proprietari

Social 05.12.2013 14:00 Vizualizări4298 Autor: Stela Mihailovici


Detalii în cazul grădiniței gajate la BEM. Nicolae Timofti a judecat litigiul dintre Primărie și proprietari protv.md

Grădinița nr. 129 din sectorul Râșcani al capitalei, care a fost gajată la Banca de Economii, ar putea ajunge din nou în proprietatea autorităților municipale. Juriștii Primăriei speră să câștige în instanța superioară și să anuleze contractul de vânzare-cumpărare a instituției preșcolare încheiat încă în anul 1996.

Jurista Snejana Novac a precizat pentru Ziarul NAȚIONAL că municipalitatea umblă prin instanțe de ani de zile pentru a-și recupera clădirea. În anul 2005, instanța de judecată chiar i-a dat câștig de cauză Primăriei, după ce s-a demonstrat că actuala Agenție „Apele Moldovei” nu a respectat procedura de înstrăinare a imobilului. „Dosarul a fost judecat de un complet de magistrați din care făcea parte și actualul președinte Nicolae Timofti. Atunci ne-au dat dreptate, dar ulterior, după mai multe recursuri, dosarul a fost trimis la rejudecare și iată am ajuns în această situație”, afirmă Snejana Novac.

Cer ajutorul lui Timofti

Reprezentanții Primăriei i-au trimis recent o scrisoare șefului statului în care îl roagă să intervină pentru a soluționa acest litigiu. „Este straniu faptul că dosarul a fost transmis la rejudecare încă în 2010. Trei ani a stat pe rafturi și abia acum a ajuns pe masa judecătorilor”, punctează Snejana Novac.

Jurista mai spune că a solicitat de câteva ori o întrevedere cu reprezentanții conducerii Băncii de Economii (BEM) pentru a ajunge la o înțelegere privind răscumpărarea grădiniței, dar șefii de la BEM au refuzat propunerea și l-au delegat pe juristul băncii să ducă toate tratativele cu Primăria.

Primăria caută bani pentru a cumpăra grădinița de la BEM

Autoritățile municipale au reușit să-l convingă pe executorul judecătoresc Nicolae Nicolăescu să amâne pentru câteva luni aplicarea deciziei instanței de judecată prin care a fost cerută evacuarea tuturor bunurilor și a copiilor care merg la grădinița nr. 129. Acum se duc tratative cu Banca de Economii pentru încheierea unui Acord prin care să fie acceptată o tranzacție cu Primăria în 2014. „Municipalitatea ar putea cumpăra clădirea, dar BEM-ul trebuie să accepte o procedură de conciliere, să amâne plata. Banii ar putea fi prevăzuți doar în bugetul Primăriei pentru anul 2014, care încă nu a fost adoptat. Noi urmează să creăm o comisie care va evalua costul bunului imobil. La sigur este mai ieftin de 15 milioane de lei. La un asemenea preț a fost evaluat în 2010, dar se ține cont de uzură, că au trecut trei ani de atunci”, explică jurista Snejana Novac.

Credit dubios luat de la BEM

Potrivit documentelor înregistrate la Oficiul Cadastral, grădinița are în prezent doi proprietari: Vasile Mămăligă și Liliana Arseni. Aceștia au cumpărat imobilul în aprilie 2010. După trei luni de la tranzacție au și contractat un credit fabulos de la Banca de Economii, punând în gaj grădinița. În contractul de ipotecă încheiat cu BEM-ul este indicată suma de 1 200 000 de euro, iar perioada de creditare este 29.07.2010 – 29.07.2014. Juristul Primăriei nu ne-a putut motiva de ce s-a pus sechestru pe grădiniță dacă nu a expirat încă perioada-limită de achitare a creditului. „Stârnește semne de întrebare și suma. De ce banca a eliberat așa un credit, dacă valoarea imobilului este mult mai mică. În plus, nu au verificat că încăperea nu este liberă, că acolo sunt copii și grădinița activează din 1996 fără pauze”, opinează Snejana Novac.

Cine este Vasile Mămăligă?

În decizia emisă de Judecătoria sectorului Centru în iunie 2013 se spune că Banca de Economii cere datoria atât de la Vasile Mămăligă și Liliana Arseni, cât și de la compania „Alexus-Plus” care ar fi luat creditul. Nu este clar de ce Mămăligă a gajat bunul său pentru acest agent economic. Potrivit datelor Camerei Înregistrării de Stat, Vasile Mămăligă nu figurează nici ca fondator, nici ca administrator al SRL „Alexus-Plus”. Compania aparține lui Alexei Gorincioi și are un capital social sub 100 de mii de lei.

Tot la Camera Înregistrării de Stat aflăm că Vasile Mămăligă este fondatorul altor șase companii, printre care SRL „Noble Auto” și SRL „Tristorem”. Ambele au acceeași adresă juridică – str. Vasile Alecsandri 105. Tot acolo își are sediul și compania „Alexus-Plus” care a contractat creditul scandalos de la BEM.

Am sunat la câteva dintre întreprinderile înregistrate pe numele lui Vasile Mămăligă în speranța de a-l găsi pentru a discuta despre subiect, însă la numerele de telefon indicate nu a răspuns nimeni. Am reușit să aflăm și numărul de acasă al familiei Mămăligă, însă doamna care a ridicat receptorul ne-a zis că am greșit numărul. Nici reprezentanții Primăriei nu au reușit, deocamdată, să-l găsească pe acest „enigmatic” Vasile Mămăligă.

Amintim că autoritățile municipale au făcut public cazul grădiniței nr. 129 la începutul acestei săptămâni. Primăria a atenționat că 200 de micuți și 50 de angajați riscă să fie dați afară din instituție, pentru că aceasta a fost sechestrată de Banca de Economii care nu-și poate recupera un credit acordat proprietarilor imobilului.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md