20:37:49 03.05.2025
Stiri

Descoperire revoluționară: Proteinele din sânge pot prezice boala hepatică cu 16 ani înainte de simptome

Actualitate 03.05.2025 08:43 Vizualizări473
Descoperire revoluționară: Proteinele din sânge pot prezice boala hepatică cu 16 ani înainte de simptome

O descoperire nouă promite să fie un progres semnificativ pentru hepatologi și cercetătorii care se concentrează pe prevenția bolilor hepatice metabolice. Un studiu complex a identificat cinci proteine din sânge care pot semnala riscul de a dezvolta steatoză hepatică asociată disfuncției metabolice (MASLD) cu până la 16 ani înainte de apariția simptomelor clinice. Anticiparea apariției acestei afecțiuni cu mult timp în avans ar putea permite intervenții timpurii și prevenirea progresiei bolii.

MASLD este caracterizată de o acumulare de grăsimi (steatoză) în ficat, fiind asociată cu disfuncții metabolice precum obezitate, diabet zaharat de tip 2, dislipidemie, sindrom metabolic și hipertensiune arterială.

Boala este cea mai comună formă de afecțiune hepatică la nivel global, iar cazurile sunt în creștere. Această afecțiune este legată de o rată de mortalitate de până la două ori mai mare comparativ cu cei care nu suferă de acest tip de boală.

Cercetătorii au descoperit cinci proteine specifice în sânge care pot evalua cu eficacitate riscul unei persoane de a dezvolta această boală gravă a ficatului, chiar și cu 16 ani înainte de simptomele clare.

Datele studiului urmează a fi prezentate la conferința Digestive Disease Week (DDW 2025). Acestea pot deschide calea către un diagnostic mai precoce, intervenții la timp și, posibil, tratamente mai eficiente.

„Prea des, oamenii află că riscul de a dezvolta o boală hepatică apare abia odată cu diagnosticul sau simptomele evidente. Avem nevoie urgentă de biomarkeri eficienți și modele predictive, iar cercetarea noastră demonstrează că proteinele plasmatice pot oferi strategii noi pentru predicția timpurie și intervenție”, a declarat dr. Shiyi Yu de la un spital din Guangdong, China.

În cadrul cercetării, au fost analizate mostre de sânge de la peste 50.000 de participanți din UK Biobank, o vastă bază de date biomedicală și resursă internațională de cercetare, care reunește informații detaliate despre sănătatea, stilul de viață, genetica și mediul înconjurător pentru peste un milion de pacienți din Marea Britanie.

Starea de sănătate a participanților a fost monitorizată peste 16 ani, iar combinațiile de proteine au fost asociate cu apariția bolii hepatice în viața ulterioară.

Dintre cele peste 2.700 de proteine analizate, cinci s-au dovedit a fi indicatori timpurii relevanți pentru MASLD: CDHR2, FUOM, KRT18, ACY1 și GGT1.

Analiza nivelului acestor proteine a permis predicții cu o acuratețe de 83,8% la cinci ani înainte de debut și de 75,6% până la 16 ani înainte de diagnosticare.

Atunci când au fost incluși și alți biomarkeri clinici, precum indicele de masă corporală și activitatea fizică zilnică, modelul a atins o precizie de 90,4% la cinci ani și 82,2% la 16 ani.

Cercetătorii au obținut rezultate similare și atunci când au testat modelul în China, demonstrându-i robusteză și eficacitate în diverse populații.

Fiind un studiu observațional, cercetarea nu demonstrează o legătură cauzală între proteinele plasmatice și boala hepatică, dar oferă oportunitatea de diagnostic precoce, intervenție personalizată și reducerea morbidității, conform autorilor. Studii suplimentare sunt în desfășurare pentru a explora posibilele mecanisme implicate.

Stiri relevante
Top stiri

Sondaj
Credeți că lupta împotriva corupției mari va fi impulsionată prin comasarea Procuraturii Anticorupție și PCCOCS?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2025. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate Termeni și condiții News widget RSS Contacte