Deputat de la Chișinău: „Nu putem face parte dintr-o Comunitate a Statelor Independente, dintre care unul este stat agresor şi care face posibilă prezenţa trupelor militare pe teritoriul Transnistriei”


R. Moldova nu poate face parte din aceeași structură unde un stat agresor își ține ilegal trupele și armamentul pe teritoriul republicii noastre, susține deputata Partidului Acțiune și Solidariate, Ina Coşeru, copreşedintă a Adunării Parlamentare a Euronest.
„Regiunea transnistreană pentru noi înseamnă un conflict îngheţat cu forţele militare ruse, care până în prezent sunt acolo, cu armament militar, la Cobasna, care, la fel, trebuie să fie eliminat de acolo, pentru că sunt riscuri foarte mari pentru republica noastră. Dacă vorbim despre statutul de neutralitate al Republicii Moldova, nu putem să fim de acord cu prezenţa trupelor militare ruseşti pe teritoriul Transnistriei. Lucrul ăsta de mult trebuia să fie soluţionat. Şi Chişinăul, acum, în special, foarte clar se expune pe acest subiect şi noi îi spunem Kremlinului foarte tranşant că trupele ruseşti trebuie să plece de acolo. Din această cauză, de fapt, am şi iniţiat procedura de denunţare a adunării parlamentare a statelor CSI, la iniţiativa preşedintelui Parlamentului Republicii Moldova, domnul Igor Grosu, care a iniţiat această procedură în urma consultărilor cu diferite grupuri interesate. Noi nu putem face parte dintr-o Comunitate a Statelor Independente, dintre care unul este stat agresor şi care face posibilă prezenţa trupelor militare pe teritoriul Transnistriei”, a declarat Ina Coșeru în cadrul unui interviu acordat Agenției Agerpres de la București.
Aceeași sursă a amintit crizele energetice din trecut, inclusiv cazurile când R. Moldova am rămas fără gaze ruseşti sau s-a trezit cu embargouri și nu am mai putut să exportăm în Federaţia Rusă vinul sau alte produse agricole.
„Dacă faci parte dintr-o Comunitate a Statelor Independente, aceste state trebuie să te susţină, nu să-ţi creeze obstacole sau riscuri majore asupra securităţii ţării tale. Din această cauză denunţăm acordul de creare a acestei Adunări Parlamentare şi urmează ca Guvernul Republicii Moldova să vină în Parlament cu o iniţiativă legislativă privind denunţarea acestui acord”, a explicat ea.
Deputata recunoaște că R. Moldova este „vulnerabilă”, în contextul parcursului său european, din cauza regiunii transnistrene care este un conflict îngheţat de la începutul anilor 90, de când Republica Moldova a devenit independentă „şi înţelegem cât de confortabil este pentru Federaţia Rusă să aibă un instrument în plus pentru a ne manipula şi a ne şantaja”.
„Din regiunea transnistreană noi am procurat curent electric, care era produs de gazul rusesc. Acum lucrurile se schimbă, putem deja procura curent electric şi gaze de pe pieţele europene. Vinderea curentului electric de către regiunea transnistreană este un element important pentru Transnistria în formarea bugetului propriu, pentru că sunt câteva surse de formare a bugetului pentru acei 230 000 de locuitori din regiunea transnistreană. Uzina metalurgică şi vânzarea curentului electric sunt cele mai importante surse. Respectiv, la momentul actual, gazul care ajunge în Republica Moldova din Federaţia Rusă este furnizat strict în regiunea transnistreană şi din el se produce curentul electric pe care noi îl procurăm. Doar că ultimul contract pe care l-am negociat cu regiunea transnistreană a fost negociat în alte condiţii pentru Republica Moldova, pentru că pentru prima dată noi am fost în stare să diminuăm preţul la curentul electric şi Transnistria înţelege foarte bine că ei devin vulnerabili dacă noi vom fi mai independenţi energetic. Dacă vom putea să procurăm curentul electric şi gazele de pe piaţa europeană, nu vom avea nevoie de aceste servicii din regiunea transnistreană şi, respectiv, ei devin mai interesaţi să colaboreze cu noi şi să discute alte preţuri şi, pe viitor, aceste instrumente vor fi de fapt pârghii de reintegrare a regiunii transnistrene în Republica Moldova”, a punctat Ina Coșeru.
Printre alte pârghii de reintegrare a republicii, deputata a enumerat şi actele permisive pentru uzina metalurgică, care sunt cerute de Uniunea Europeană, sau „legiferarea” agenţilor economici care activează pe teritoriul Transnistriei şi exportă produsele pe pieţele Uniunii Europene.
În cadrul aceluiași interviu, Ina Coșeru a ținut să sublinieze susţinerea României, care a fost acordată R. Moldova de la declanşarea războiului în Ucraina, atunci când am trecut prin mai multe situaţii extreme şi foarte complicate - câteva pene de curent și sistarea livrărilor de gaze în pragul iernii.
„Atunci când republicaa noastră a rămas fără curent electric, România a fost alături şi ne este alături cu toată susţinerea, în special pentru sectorul energetic, pentru că România ne ajută să procurăm şi gaze de pe piaţa europeană, să stocăm gazele şi, cu ajutorul României, am stocat gazele pentru perioada rece a anului 2022-2023 şi lucrăm şi la interconectările pe aprovizionarea cu gaz şi aprovizionarea cu curent electric. România este cel mai mare şi cel mai fidel prieten în acest sens, pentru că ne ajută foarte mult să ne consolidăm capacităţile şi vreau să zic că viteza este una foarte mare, nu ne-am aşteptat niciodată că schimbările pot să se producă atât de repede, pentru că deja suntem conectaţi şi la sistemul electric european ENTSO-E şi putem să procurăm şi curentul electric, şi gazele de pe pieţele europene. România, de fapt, a şi susţinut acel proiect foarte mare de construcţie a gazoductului Iaşi - Ungheni prin care noi recepţionăm gazele de pe pieţele europene”, a punctat deputata Ina Coșeru.











































































