DECLARAȚIE // Summitul CPE, „un pas foarte important în lansarea negocierilor” de aderare la UE: „Odată ce se adună toţi liderii europeni în R. Moldova, acesta este şi un semnal bun”


Summitul Comunităţii Politice Europene (CPE) organizat în R. Moldova pe 1 iunie curent este „un pas foarte important în începerea negocierilor de aderare la UE” pentru Republica Moldova, dar şi „un semnal bun pentru a finaliza procesul de implementare a condiţionalităţilor” impuse de Bruxelles, a declarat, în cadrul unui interviu pentru Agerpres, deputata Ina Coşeru de la Chișinău, copreşedintă a Adunării Parlamentare a Euronest.
„Eu cred că ăsta este un pas foarte important în lansarea negocierilor, pentru că odată ce se adună toţi liderii europeni în Republica Moldova, acesta este şi un semnal bun pentru a finaliza procesul de implementare a condiţionalităţilor şi pentru a deschide negocierile”, a declarat Ina Coșeru.
Aceeași sursă a precizat că cel mai important eveniment organizat vreodată de Republica Moldova, summitul CPE de pe 1 iunie, la care sunt aşteptaţi 50 de şefi de stat şi de guvern şi responsabili UE, este un bun prilej pentru o serie de „mesaje foarte clare din partea liderilor europeni pe subiectele de interes major” pentru cetăţenii republicii.
„Opoziţia foarte mult manipulează şi în Parlamentul Republicii Moldova, dar şi atunci când merge în teritoriu şi discută cu oamenii şi îi sperie că, dacă nu vom fi prieteni mai departe cu statul agresor - bine, ei nu se expun aşa, cu Federaţia Rusă - spun că nu vom avea gaz, vom îngheţa la iarnă, nu vom avea alte surse, vom muri de foame şi tot aşa mai departe. Deci mesaje foarte simple, dar care prind la populaţie. Şi populaţia, dacă nu este informată că se lucrează foarte intensiv şi serios pe asigurarea Republicii Moldova cu surse energetice, crede în aceste mesaje. Dacă aşa a fost 30 de ani şi nimeni nu a pus deget pe deget să schimbe situaţia, evident crezi, dar noi punem o miză foarte mare pe acest summit care va amplifica toate rezultatele şi toate mesajele care au fost până acum furnizate în spaţiul public. Din această cauză, liderii europeni vin să susţină Republica Moldova”, a explicat deputata.
Ina Coșeru a adăugat că Republica Moldova îşi doreşte să primească undă verde din partea Bruxellesului pentru începerea negocierilor de aderare la UE în 2023, în acelaşi timp cu Ucraina - împreună cu care a primit statutul de ţară candidată în iunie 2022 -, deşi este conştientă că o prelungire a războiului din ţara vecină ar putea întârzia această etapă din procesul de aderare.
„Este un eveniment de o zi, dar acest eveniment se va concentra pe subiecte precum securitatea repblicii, pentru că, de când a început războiul în Ucraina, Republica Moldova este cea mai vulnerabilă ţară, pentru că este la hotar cu Ucraina şi din 24 februarie 2022 noi am primit cei mai mulţi refugiaţi, din care o parte au rămas în Republica Moldova, şi sectorul economic şi cel social au suportat consecinţe semnificative la care lucrăm, la care lucrează guvernarea Republicii Moldova. Ceea ce ne propunem noi este să mergem împreună, pentru că, dacă am obţinut împreună statutul de ţară candidată, să lucrăm mai departe la apropierea cadrului normativ al Ucrainei şi al Republicii Moldova de acquis-ul comunitar. Mesajele pe care le primim din partea Bruxelles-ului sunt legate de deschiderea negocierilor în acelaşi timp pentru Ucraina şi pentru Republica Moldova. (...) Aşteptăm raportul Comisiei Europene în toamna anului curent, după care vom vedea şi votul în Consiliul European şi în Parlamentul European şi cred că trebuie să mergem împreună”, a punctat oficialul din R. Moldova.











































































