06:01:51 24.09.2023
Stiri

DECLARAȚIE // Rezoluția așa-numitului congres al deputaților de la Comrat prin care Găgăuzia cere mai multe drepturi și prin care amenință Chișinăul cu un referendum, este una politică și nu poartă un caracter juridic

Actualitate 29.05.2023 17:28 Vizualizări1548 Autor: Ziarul National
DECLARAȚIE // Rezoluția așa-numitului congres al deputaților de la Comrat prin care Găgăuzia cere mai multe drepturi și prin care amenință Chișinăul cu un referendum, este una politică și nu poartă un caracter juridic Facebook


Rezoluția așa-numitului congres al deputaților de la Comrat prin care Găgăuzia cere mai multe drepturi și prin care amenință Chișinăul cu un referendum este una politică și nu poartă un caracter juridic, este de părere deputata Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Veronica Roșca. Ea a subliniat la Radio Chișinău că orice formă de separatism și încercare de a diminua din suveranitatea și puterea instituțiilor centrale nu sunt încurajate.

„Orice formă de separatism și încercare de a diminua din suveranitatea și puterea instituțiilor centrale de a decide nu sunt încurajate”, a afirmat Veronica Roșca.

La rândul său, deputatul Blocului comuniștilor și socialiștilor, Oleg Reidman, a sugerat că adoptarea unei Rezoluții este dreptul Adunării Populare de la Comrat.

„Eu cred că vizavi de acest subiect să vă adresați autorilor rezoluției respective. Au adoptat deputații o rezoluție, au tot dreptul, așa cum au adoptat o rezoluție și la Marea Adunare din 21 mai. Ei au această poziție”, spune comunistul Oleg Reidman.

CITIȚI și Mesaje SEPARATISTE fără precedent în Găgăuzia. Așa-zisul „congres al autorităților” din Găgăuzia vrea mai mult decât AUTONOMIE, mai mulți BANI din buget și fondurile internaționale și „mai puțin amestec” în treburile interne din partea Chișinăului

Istoricul Ion Negrei a declarat în cadrul unei emisiuni la Radio Chișinău că rezoluția de la Comrat face parte din războiul hibrid purtat de Rusia în R. Moldova, constatând faptul că mișcarea separatistă capătă o nouă forță, pe fundalul Adunării Moldova Europeană, care a avut loc la data de 21 mai.

Nu are niciun statut juridic acest congres. Important este mesajul emis, care depășește limitele unei regiuni autonome, deoarece se înaintează niște revendicări, care, pe alocuri, devin aproape ultimatum pentru autoritatea centrală, lucru care este de neconceput în relația dintre centru și autonomia găgăuză”, afirmă Ion Negrei.

Amintim că pe fundalul scandalului din jurul alegerilor de la Comrat, câștigate de candidata Partidului „Șor”, formațiune acuzată de mai multe încălcări, inclusiv coruperea alegătorilor, congresul deputaților și autorităților de toate nivelurile ale Găgăuziei a adoptat sâmbătă o rezoluție prin care cere mai multă putere la nivel local și o reprezentare extinsă la nivel central, inclusiv în Parlament.

De asemenea, Găgăuzia solicită Chișinăului să înceteze să pună piedici autorităților regiunii autonome în exercitarea atribuțiilor, precum și încetarea așa-ziselor „ingerințe” în alegerile pentru funcția de bașcan, în caz contrar, amenință cu un „referendum privind viitorul regiunii autonomie”.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Stiri relevante

Comentarii
Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.09.2023 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despre discursul Mai...

20.09.2023 08:59 Cazimir Țino Cazimir Țino // Proiectul de țară – i...

18.09.2023 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Iluzia subversivă

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de acord ca R. Moldova să părăsească structurile Comunității Statelor Independente (CSI)?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md