14:20:34 23.05.2024
Stiri

DECLARAȚIE în plenul APCE: „Este cinic să auzim autoritățile ruse exprimând îngrijorare cu privire la statutul de neutralitate al R. Moldova, în timp ce Kremlinul a fost cel care, în ultimii 32 de ani, a încălcat consecvent acest statut”

Actualitate 16.04.2024 16:14 Vizualizări1127 Autor: Ziarul National
DECLARAȚIE în plenul APCE: „Este cinic să auzim autoritățile ruse exprimând îngrijorare cu privire la statutul de neutralitate al R. Moldova, în timp ce  Kremlinul a fost cel care, în ultimii 32 de ani, a încălcat consecvent acest statut”


Prezența ilegală a trupelor și munițiilor rusești în regiunea transnistreană a R. Moldova rămâne „o sursă majoră de îngrijorare”, iar Chișinăul insistă în continuare ca Rusia să-și retragă trupele și munițiile de pe teritoriul statului nostru, a declarat luni-seară vicepremierul Mihai Popșoi, ministrul Afacerilor Externe, în cadrul discursului susținut la sesiunea de primăvară a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE).

„Este incredibil de cinic să auzim autoritățile ruse exprimând îngrijorare cu privire la statutul de neutralitate al Republicii Moldova, în timp ce Kremlinul a fost cel care, în ultimii 32 de ani, a încălcat consecvent statutul de neutralitate al Republicii Moldova”, a punctat șeful diplomației de la Chișinău.

Potrivit lui Mihai Popșoi, conflictul nerezolvat din regiunea transnistreană a Republicii Moldova reprezintă „o provocare”, iar autoritățile constituționale au în vedere o soluționare pașnică a acestuia, prin negocieri bazate pe suveranitatea și integritatea teritorială a Republicii Moldova în cadrul frontierelor sale recunoscute internațional.

Totodată, o altă provocare este reprezentată de încercările externe de a destabiliza situația în R. Moldova.

„Scopul este clar - să submineze încrederea în Guvern și să exploateze mizeria economică pe care Kremlinul a creat-o pentru a submina stabilitatea politică în speranța de a instala un guvern prorus în Republica Moldova. Dar poporul nostru știe mai bine și vom demonstra asta în referendumul pe care îl avem la sfârșitul acestui an. Facem eforturi constante pentru a combate propaganda și dezinformările continue rusești. Ne confruntăm și cu amenințări de finanțare ilegală și sprijin pentru diverse proiecte politice care promovează o agendă populistă pro-Kremlin. Este o încercare sistematică a Rusiei de a folosi toate subiectele sensibile și de a încerca să ne divizeze la nivel intern, încercând să creeze clivaje între moldovenii vorbitori de română și vorbitori de rusă, între moldovenii care sunt acasă și moldovenii care au plecat în diaspora, între moldoveni și refugiații ucraineni care au găsit pace în Republica Moldova. Toate aceste încercări vor eșua, pentru că societatea moldovenească știe mai bine”, a afirmat șeful diplomației de la Chișinău.

Menționăm că Mihai Popșoi este primul ministrul de Externe al R. Moldova invitat, în ultimii 20 de ani, să susțină un discurs în fața Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE).


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
20.05.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Vor circula tancuril...

17.05.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anatomia unui scanda...

13.05.2024 09:16 Nicolae Negru Nicolae Negru // Să nu râdem de Maria...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md