18:02:08 12.07.2025
Stiri

Declarație COMUNĂ, după cea de-a șaptea reuniune a Consiliului de Asociere R. Moldova – UE: „R. Moldova va fi inclusă în pachetul privind procesul de extindere începând cu toamna anului 2023”; „R. Moldova a făcut progrese în mai multe domenii-cheie”

Actualitate 08.02.2023 10:10 Vizualizări1459
Declarație COMUNĂ, după cea de-a șaptea reuniune a Consiliului de Asociere R. Moldova – UE: „R. Moldova va fi inclusă în pachetul privind procesul de extindere începând cu toamna anului 2023”; „R. Moldova a făcut progrese în mai multe domenii-cheie”

Reforma justiției, combaterea corupției și depolitizarea instituțiilor statului „sunt vitale” pentru parcursul european al R. Moldova, a declarat marți, 7 februarie, Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe și politică de securitate, Josep Borrell, după încheierea celei de-a șaptea reuniuni a Consiliului de Asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană, desfășurată la Bruxelles.

„Salutăm angajamentul puternic al Guvernului Republicii Moldova față de reformele care vizează apropierea Republicii Moldova de UE, în special față de reforma cuprinzătoare a sistemului de justiție, combaterea corupției și asigurarea depolitizării instituțiilor statului. Aceste reforme sunt vitale pentru îndeplinirea așteptărilor cetățenilor R. Moldova și sunt la fel de importante pentru consolidarea rezilienței generale a țării și pentru progresul R. Moldova în parcursul său european”, a declarat Josep Borrell.

Prim-ministra Natalia Gavrilița, care a condus delegația R. Moldova la această reuniune, prima după obținerea statutului de țară-candidată la aderare, și-a exprimat speranța că negocierile privind aderarea republicii noastre la UE vor fi deschise până la finele anului curent, având în vedere „dialogul bilateral care nu a fost niciodată într-o stare mai bună ca acum”, iar itegrarea europeană constituie „garanția dezvoltării și modernizării Republicii Moldova”.



Declarația comună aprobată la finalul celei de-a șaptea reuniuni a Consiliului de Asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană reconfirmă parteneriatul puternic și angajamentul privind consolidarea asocierii politice și aprofundarea integrării economice a R. Moldova în UE și arată că „R. Moldova va fi inclusă în pachetul privind procesul de extindere începând cu toamna anului 2023”.

„În 2022, în pofida impactului profund al consecințelor agresiunii militare a Rusiei împotriva Ucrainei, R. Moldova a făcut progrese în mai multe domenii-cheie, cum ar fi justiția și lupta împotriva corupției. În acest context, UE și-a intensificat considerabil sprijinul pentru reziliența la nivel general a Republicii Moldova”, cităm din declarația comună.

Documentul punctează accesul R. Moldova la finanțarea UE în domeniul sănătății, „în aceeași măsură ca și entitățile din statele membre ale UE”, odată cu semnarea acordului de asociere a Republicii Moldova la programul UE pentru Sănătate (EU4Health), dar și participarea Republicii Moldova la programele vamale și fiscale ale UE.

CITIȚI și R. Moldova a semnat noi acorduri în domenii STRATEGICE cu UE. Unul dintre documente prevede consolidarea sistemului național de SĂNĂTATE publică, prin îmbunătățirea gradului de pregătire pentru situațiile de urgență”




Principalele declarații făcute de oficialii UE și ai R. Moldova la Bruxelles, în marja celei de-a șaptea reuniuni a Consiliului de Asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană:

Natalia Gavrilița, prim-ministra R. Moldova: „Reformele vizează domenii ca justiția, lupta împotriva corupției, buna guvernare sau buna funcționare a economiei. Acestea reprezintă nu doar condiții pentru avansarea pe calea europeană, ci, în egală măsură, și pașii necesari pentru ca statul să poată oferi cetățenilor Republicii Moldova posibilitatea de a duce o viață decentă și calitativă, într-o țară prosperă și independentă”.

Josep Borrell, Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe și politică de securitate: „R. Moldova joacă un rol crucial în cadrul culoarelor de solidaritate ale Uniunii Europene, care permit exporturilor agricole și economiei Ucrainei să ajungă pe piețele globale. Fără dumneavoastră, acest lucru ar fi fost mult mai dificil sau aproape imposibil. Așadar, vă mulțumim pentru angajamentul dumneavoastră. Știm că, în același timp, R. Moldova însăși a fost profund afectată, profund lovită de consecințele acestui război nejustificat, care trimite unde de șoc în întreaga lume și, în special, în țările care sunt mai aproape de conflict. De aceea, noi, la Uniunea Europeană, continuăm să [fim] pe deplin solidari cu dumneavoastră”;

„Salutăm aderarea Republicii Moldova la programele vamale și fiscale [Fiscalis] ale Uniunii Europene, precum și la programul EU4Health, în marja acestui Consiliu de Asociere. Ne-am angajat să explorăm posibilitățile de reducere a tarifelor de roaming între Uniunea Europeană și Moldova. Vom sprijini eforturile depuse de Moldova în vederea modernizării sistemului său de plăți pentru a îndeplini condițiile de integrare în Spațiul Unic de Plăți în Euro. În ceea ce privește relațiile noastre comerciale, am convenit astăzi să elaborăm un plan de acțiune prioritar pentru Moldova. Acesta va contribui la avansarea unor domenii-cheie ale Zonei de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător (ZLSAC) și la accelerarea accesului Moldovei la piața unică a Uniunii Europene”.

Olivér Várhelyi, comisarul european pentru Vecinătate și Extindere: „R. Moldova a parcurs un drum lung într-un timp scurt, și noi îi vom fi alături în procesul de reformare în parcursul European. De la ultima reuniune a Consiliului de Asociere, UE a promis peste 1,09 miliarde euro în asistență, inclusiv 250 milioane euro pentru sprijin în domeniul energetic. Trebuie să grăbim implementarea Planului Economic și de Investiții, care urmărește să deblocheze 1,6 miliarde de euro de investiții publice și private prin cele cinci inițiative emblematice ale Republicii Moldova. Vreau să salut aderarea Republicii Moldova la programele UE Vame și Fiscalis și la programul EU4Health. Ne angajăm să explorăm posibilități suplimentare d cooperare”.

Vicepremierul Nicu Popescu, ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene: „Mesajul oficialilor europeni este unul ferm: Viitorul R. Moldova și al cetățenilor săi este în Uniunea Europeană! Mulțumesc, Europa! R. Moldova și UE și-au reiterat angajamentul de a consolida asocierea politică și aprofundarea integrării economice, lucrând într-un parteneriat strâns pe baza angajamentului reciproc față de reforme și de valorile comune ale democrației, protecției drepturilor omului și a libertăților fundamentale și a statului de drept. Aceste valori ne-au călăuzit în Acordul de Asociere și tot pe ele va fi cimentat și drumul nostru de aderare și transformare europeană. Am apreciat mesajul tranșant al Uniunii pentru suveranitatea și integritatea teritorială a țării noastre, obiectivul nostru fiind unul comun: o soluție cuprinzătoare, pașnică și durabilă a conflictului transnistrean, bazată pe suveranitatea și integritatea noastră teritorială în cadrul granițelor recunoscute internațional”.

Autor:
Stiri relevante
12.07.2025 08:31 436 Horoscopul zilei 12.07.2025
Top stiri
12.07.2025 08:31 434 Horoscopul zilei 12.07.2025

Parteneri
Punct de vedere NAȚIONAL
14.05.2025 13:06 ZiarulNational Mihai Gribincea // Moscova rescrie is...

30.12.2024 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anul politic 2024, î...

30.12.2024 09:55 Valeriu Saharneanu Valeriu Saharneanu // Rezidenții tran...

Sondaj
Ce scenariu pare mai realist?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2025. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate Termeni și condiții News widget RSS Contacte