17:58:31 24.04.2024
Stiri

De ce MERITĂ cu adevărat să fii bun, generos și iertător, într-o lume care ți se pare atât de rea

Știri 09.04.2018 18:04 Vizualizări2614 Autor: Ziarul National


De ce MERITĂ cu adevărat să fii bun, generos și iertător, într-o lume care ți se pare atât de rea Sursa: ziare.com

„Dacă ești bun, ești fraier”, gândește un adolescent neglijat de părinți și ironizat la școală sau un adult care vede cum colegul pe care l-a ajutat din prima zi de muncă îi fură apoi promovarea. Nu e așa. Merită cu prisosință să fii un om bun și generos, să ierți și să îți ceri iertare, iar asta chiar pentru ține însuți, nu doar pentru cei din jurul tău.


„E un exercițiu pe care îl facem pentru noi înșine, pentru a ne simți bine, pentru a putea fi într-un echilibru mai bun. Deci are tot sensul din lume să fiu bun și să fac bine pentru ceilalți”, ne-a spus psihoterapeutul Cristina Petrescu Ghenea.

De exemplu, studiile arată că „voluntariatul are un rol important în prevenirea depresiei și a altor probleme emoționale”.

„Și asta prin simplul fapt că prin voluntariat, care înseamnă a face ceva pentru alții, nu primim o recompensă materială sau pe care o putem cuantifica într-un fel. În schimb, se pare că ideea de a face bine dezinteresat de partea materială, nelegat de primirea unei recompense, are un efect foarte bun asupra stimei față de sine”, a mai spus această.

Cum învățăm să ne cerem scuze?

O altă problemă des întâlnită în special în relațiile cu cei apropiați, în familie, ține de un cuvânt magic: IERTARE.

De ce e bine să cerem iertare când înțelegem că am greșit sau îi iertăm pe ceilalți?

„A cere iertare este, din nou, un exercițiu foarte bun pe care îl facem în primul rând pentru noi înșine. Ideea că a cere iertare înseamnă a fi slab, cu care de multe ori trăim în societate, nu este în niciun caz adevărată. Dimpotrivă, să-mi cer iertare pentru partea mea din problemă pe care o avem în relație, să îmi asum partea mea de vină este întotdeauna util în primul rând pentru mine. Nu o fac neapărat pentru a primi iertarea de la celălalt, o fac ca pe un exercițiu de asumare, pentru mine ca persoană. Sigur, nu ar fi corect nici să mă scuz pentru lucruri pe care nu le simt că îmi aparțin mie ca greșeală.

În ceea ce privește posibilitatea de a fi iertat, de foarte multe ori poate să însemne mult mai mult decât să îmi cer iertare. Poate să fie nevoie să întreb persoana față de care am greșit și ce aș putea să fac ca să repar. Scuzele nu sunt suficiente în cele mai multe situații.

Știți că de multe ori primim replică: „De fiecare dată îți ceri scuze, nu te mai cred”. Iar asta și din cauza că nu învățăm să ne cerem scuze. Adulții nu prea își cer scuze față de copii, iar copiii învață să își ceară scuze inclusiv prin modelare, văzând cum fac adulții”, subliniază Cristina Petrescu Ghenea.

Întrebată cum îi învățăm pe copii să își ceară scuze și să ierte, aceasta a subliniat că „modelul personal este foarte important, dar el nu se reduce la ceea ce îi învățăm verbal, la ce le spunem că ar trebui să facă”.

„Modelul personal înseamnă ceea ce facem noi de obicei. Să fii bun, să fii generos, să ierți sunt capacități la care noi ajungem mai târziu în viață, nu ne naștem cu capacitatea de a fi bun, generos și de a ierta, sunt niște circuite cerebrale care se formează pe parcursul copilăriei, dar mai ales pe la vârsta adolescenței.

Evident, genetica este foarte importantă, adică ce am moștenit de la părinții noștri, iar asta nu putem schimba, ne-am născut cu ea, asta este. Ceea ce se întâmplă, însă, în mediul nostru, faptele la care suntem expuși, ne influențează foarte mult.

Contează ce îmi spun părinții și verbal, dar contează foarte mult exemplele pe care le văd date în jurul meu. Dacă discursul este unul ambivalent, iar părinții îmi spun că ar trebui să fiu bun, dar apoi eu stau pe bancheta din spate a mașinii și îi văd pe părinții mei cum râd și îi critică pe oamenii care trec pe trecerea de pietoni că sunt grași sau prost îmbrăcați, sau îi văd că se înjură cu alții în trafic, ba chiar la un stop se dau jos și se bat cu cineva care i-a contrazis, atunci copilul devine confuz. Ceea ce va învață este ceea ce i s-a modelat, mai degrabă decât ceea ce i s-a spus”, ne-a explicat psihoterapeutul.

Un adult mai poate învață să fie bun, generos, solidar cu ceilalți și iertător sau de la o vârstă încolo devine imposibil?

„În măsură în care un adult își dorește, da, poate să învețe. Dar niciodată nu putem să fim învățați toate astea sau schimbați cu forța de către cei din jur. Trebuie ca noi, ca adulți, ca persoane autonome să ne dorim lucrurile astea. Evident, contează și exemplele din jur, contează foarte mult ce fac cei alături de care trăim și ne desfășurăm activitatea”, a conchis Cristina Petrescu Ghenea.

Ce ai de câștigat dacă ești un om bun

Paul Bloomfield, autorul cărții „Virtuțile fericirii - O teorie a vieții bune”, oferă multe alte argumente care ne pot convinge că avem de câștigat dacă încercăm să fim buni.

Iată câteva dintre ele:

Pentru că a fi bun înseamnă să ai grijă de tine, a fi bun îți da permisiunea de a avea mai bine grijă de tine și de cei dragi ție.

Pentru că a fi bun înseamnă că nu lași emoțiile, dorințele sau nevoile să te domine și să te împingă să faci lucruri pe care mai târziu le vei regreta.

Pentru că a fi bun înseamnă să fii curajos, brav în față pericolului, și a durerii, și a respingerii sociale. Îți da abilitatea de a spune adevărul în față celor puternici, te ajută să îți asumi riscuri, să sesizezi capcanele, dar și oportunitățile. Te ajută să ai succes.

Pentru că a fi bun te ajută să fii înțelept pe măsură ce îmbătrânești. Înțelepciunea nu este accesibilă tuturor, dar toți putem fi atât de înțelepți cât suntem în stare să ajungem. Să ajungi cu adevărat înțelept nu se va întâmpla accidental. Oamenii înțelepți au posibilitatea să vadă „miezul lucrurilor”, iar asta nu se întâmplă decât dacă ne pasă de lucrurile bune. Și nu ne pasă de lucrurile bune decât dacă prețuim valorile adevărate.

Pentru că a fi bun înseamnă că iubim binele și, dacă suntem norocoși, înseamnă că suntem iubiți de cei care iubesc binele. A fi iubit de oameni buni ne face și pe noi iubiți buni, iar asta e grozav, nu-i așa? Ce poate fi mai minunat decât să iubești o persoană bună, care te iubește la rândul ei?

Sursa: ziare.com


Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md