De ce ar avea nevoie Procuratura Anticorupție ca să funcționeze eficient pentru combaterea corupției mari? Veronica Dragalin: „Mai multe resurse și instrumente”


Procuratura Anticorupție are nevoi de „mai multe resurse și instrumente” pentru a lupta eficient cu corupția mare din R. Moldova, afirmă procurorul-șef Anticorupție, Veronica Dragalin.
„Procuratura Anticorupție este responsabilă de marea corupție din R. Moldova. Ca să funcționăm eficient, Procuratura Anticorupție are nevoie de mai multe resurse și instrumente ca să poată lupta. Iar pentru asta trebuie să implementăm legea din 2016, nu de astăzi, ci de ieri. Or, dacă acest lucru nu se va întâmpla, vom putea înțelege că R. Moldova nu vrea cu adevărat să combată corupția mare”, a declarat astăzi Dragalin după prezentarea unei analize privind funcționalitatea Procuraturii Anticorupție, realizată în perioada mai-septembrie 2022.
Raportul, care include peste 100 de recomandări pentru creșterea eficienței combaterii corupției mari, a fost elaborat de Vitalyi Kasko, expert internațional al Institutului pentru Politici și Reforme Europene (IPRE) și ex-procuror general adjunct al Ucrainei.
Cercetarea arată că, în pofida progreselor înregistrate de R. Moldova în eforturile sale de combatere a corupției, rămân multe lacune și inadvertențe care trebuie abordate atât din punct de vedere legislativ, cât și în practică, pentru a atinge obiectivul de combatere eficientă a marii corupții în republică.
În special, expertul ucrainean a stabilit că mandatul Procuraturii Anticorupție este prea larg și depășește corupția,infracțiunile asociate cu corupția, marea corupție, că există probleme privind volumul de lucru, organizarea, stabilirea priorităților și planificarea activității sale.
Totodată, Procuratura Anticorupție nu are suficientă independență în cadrul sistemului procuraturii și nici nu dispune de suficiente resurse organizaționale, financiare, umane, tehnice și de altă natură pentru a asigura funcționarea eficientă a acestei instituții. Potrivit expertului, prevederile stabilite în Legea cu privire la procuraturile specializate, aprobată în 2016, nu au fost în mare parte implementate până în prezent.
„Dacă avem voință pentru o reformă a justiției autentică, pentru o adevărată luptă cu fenomenul corupției, înseamnă că recomandările din această analiză trebuie să fie implementate imediat. Avem nevoie de încredere, de resurse, de oameni, ca să putem lucra pe dosare răsunătoare, să putem recupera banii furați și să îi aducem în bugetul statului pentru beneficiul fiecărui cetățean”, a punctat șefa Procuraturii Anticorupție.






































































