O Curte Domnească medievală din R. Moldova are ȘANSE să ajungă în circuitul turistic internațional


Un proiect pentru reabilitarea „Curții Domnești medievale Lăpușna pentru vizite turistice” a fost lansat, astăzi, în satul Lăpușna din raionul Hâncești. Proiectul este susținut financiar de Uniunea Europeană prin Programul de cooperare România-Ucraina-Republica Moldova.
La eveniment au participat autorități publice locale din R. Moldova, Ucraina și România, reprezentanți ai Uniunii Europene, Ministerului Culturii, Agenției Naționale Arheologice și ex-premierul Vlad Filat care este originar din Lăpușna.
În cadrul proiectului sunt prevăzute activități cum ar fi construcția „porții la vama veche” din Lăpușna, amenajarea pivniței Curții Voievodale și a Casei de Oaspeți, construcția Parcului Memorial și Muzeului „A. Lăpușneanu”, cât și realizarea unui sistem de marcare turistic.
Primarul comunei Lăpușna, Gheorghe Chirilă, a ținut să menționeze că localitatea are o istorie foarte bogată și pe parcursul timpului s-au făcut mai multe încercări de a valorifica aceasta istorie. „Iată că acest proiect are menirea de a evidenția localitatea noastră și de a o include în traseul turistic al orașelor medievale”, a spus Chirilă.
Prezent la lansarea proiectului transfrontalier „Reabilitarea Curţii medievale Lăpuşna pentru vizite turistice”, președintele raionului Hâncești, Grigore Cobzac, s-a arătat ferm convins că ținutul Hânceștilor are ce arăta turiștilor. „La anul va începe reabilitarea drumului Hâncești – Leușeni, ceea ce este foarte important pentru a avea conexiune cu raioanele vecine din România. Avem un volum enorm de lucru, dar până în 2015 acest proiect va prinde contururi reale și va fi inclus în circuitul turistic al R. Moldova, dar și cel european. Pe lângă diversificarea ofertelor și serviciilor turistice prestate, acest proiect va genera noi locuri de muncă și defalcări sporite în bugetul raionului”, a menționat Cobzac.
Vlad Filat a menționat, la rândul său, că acest proiect va contribui la atractivitatea turistică a R. Moldova. „Îmi doresc cât mai multă lume să viziteze R. Moldova și să vadă cât de frumoasă este țara noastră, însă ca acest lucru să fie realizabil este necesar să menținem această infrastructură. Îmi aduc aminte foarte bine cum s-a pornit acest proiect și când a fost lansată această idee. Atunci, pe lista priorităților din sat erau lucruri mai importante de realizat: reparația școlii și a altor instituții sociale, drumurile, dar uite că a izbutit și un astfel de proiect. Este important de a readuce în memorie, nu doar prin scriere de cărți, dar și prin acest vestigiu palpabil, istoria noastră”, a spus președintele liberal-democrat.
Proiectul își propune să contribuie la intensificarea cooperării transfrontaliere la nivel de comunități regionale de pe ambele maluri ale râului Prut, la creșterea numărului de vizitatori din țară și peste hotare, la valorificarea potențialului comunității regionale, crearea locurilor de muncă în serviciile turistice, la îmbunătățirea infrastructurii turistice, la încurajarea cercetărilor științifice pentru ridicarea valorii resurselor turistice, la promovarea imaginii localității ca valoare cultural-istorică și includerea ei în circuitul turistic național și internațional.
Proiectul „Reabilitarea Curții medievale Lăpușna pentru vizite turistice” va fi implementat în perioada septembrie 2013 - iunie2015. Valoarea totală a proiectului este de 694,3 mii de euro.
Menționăm că, la mijlocul sec. al XVI-lea, Lăpuşna a fost Curte Domnească şi se consideră locul de baştină al domnitorului Moldovei, Alexandru Lăpuşneanu, care ar fi avut aici şi o reşedinţă. Din vechea Curte Domnească a rămas doar un beci. Acest beci medieval este un culoar subteran prin care se făcea legătura cu celelalte subterane ale satului Lăpuşna, fiindcă este demonstrat că pe lângă satul Lăpuşna, cel ce se vede la suprafaţă, mai există un sat subteran, cu drumuri ce duc toate la Curtea Domnească. Aceste catacombe subterane erau folosite în cazul năvălirilor străinilor ca refugiu pentru populaţie.









































































