CURIOZITĂŢI // Accidentul nuclear de la Cernobîl – pus pe seama erorilor UMANE


Cercetătorii Ministerului Britanic al Apărării au reuşit să reseteze ceasul intern al soldaţilor, astfel încât aceştia să poată merge fără somn timp de până la 36 de ore. Aceştia au încorporat nişte fibre optice subţiri în nişte ochelari speciali pentru a proiecta un inel de lumină albă strălucitoare (cu un spectru identic cu un răsărit de soare) pe marginea retinei soldaţilor, pentru a-i face să creadă că tocmai s-au trezit. Sistemul a fost folosit prima dată pe piloţi americani în timpul bombardamentelor din Kosovo.
***
O veghe susţinută timp de 17 ore conduce la o scădere a performanţei similară celei produse de un nivel de alcool în sânge de 0,05%.
***
Masiva deversare de petrol din 1989 a Exxon Valdez în Alaska, dezastrul navetei spaţiale Challenger şi accidentul nuclear de la Cernobîl – toate au fost puse pe seama erorilor umane, în care lipsa somnului a avut un rol fundamental.
***
Oboseala indusă de somnul deficitar cauzează unul din șase accidente rutiere mortale.
***
Expunerea la zgomot în timpul nopţii poate suprima funcţia sistemului imunitar, chiar dacă persoana care doarme nu se trezeşte. Zgomotele nefamiliare şi zgomotul din timpul primelor şi ultimelor două ore de somn au cel mai mare efect perturbator asupra ciclului de somn.
***
„Alarma naturală“ care permite unor oameni să se trezească atunci când îşi doresc, uneori cu câteva minute înaintea ceasului deşteptător, reprezintă rezultatul unei explozii de adrenocorticotropină, un hormon al stresului. Cercetătorii spun că acest lucru reflectă o anticipare inconştientă a stresului determinat de trezire.
***
Unele medicamente somnifere, cum ar fi cele barbiturice, suprimă somnul REM, ceea ce poate fi dăunător pe o perioadă lungă de timp.













































































