Cum se vede R. Moldova de la Bruxelles? Comparația l-a SUPĂRAT pe Ion Sturza


Europarlamentarul român, Andi Cristea, președintele Delegației UE- R. Moldova a Parlamentului European, susține că „R. Moldova nu este un stat puternic” și „dacă politicienii vor continua să politizeze instituțiile statului în interes propriu, nu în interes general”, totul riscă „să se prăbușească”.
Europarlamentarul a declarat astăzi, în cadrul Forumului de dezbateri privind integrarea europeană a R. Moldova, organizat de Asociația pentru Politică Externă și Friedrich-Ebert-Stiftung, în parteneriat cu Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene, că în ultimii șase ani s-au întâmplat și „lucruri bune” în ce privește implementarea Acordului de asociere cu UE, dar există și „restanțe”.
„În ultimii șase ani, a continuat faimoasa privatizare a instituțiilor statului. S-a intrat foarte adânc în separarea puterilor în stat”, crede europarlamentarul, care susține că în țara noastră există multe vulnerabilități, cum ar fi cele identitare, de securitate etc.
Andi Cristea s-a arătat deranjat de faptul că UE a investit în R. Moldova peste 400 de milioane de euro, dar „niciun ban nu a fost investit în contracararea propagandei antieuropene”.
„UE bagă bani în R. Moldova și suntem înjurați pe banii noștri. R. Moldova se vede de la Bruxelles ca un tonomat în care bagi fise, tragi de manivelă și aștepți rezultatele”, a comparat Andi Cristea.
Potrivit europarlamentarului, R. Moldova a avut în ultimii ani „un cec în alb” de la Bruxelles și Washington, iar autoritățile nu au putut să-l valorifice. Acum lucrurile s-au schimbat „și nu în bine”.
„Mă aștept să existe o condiționalitate puternică din partea UE, pentru că așa nu se mai poate”, a zis Andi Cristea.
Comparația „R. Moldova - tonomat” l-a supărat pe fostul premier al R. Moldova, Ion Sturza, prezent și el la eveniment.
„Am fost atins de aroganța europarlamentarului când a comparat R. Moldova cu un tonomat. Nu-i chiar așa. R. Moldova este doar un accident în acest peisaj”, a spus Sturza.
Fostul premier a arătat că R. Moldova urma să devină „o bandă de securizare între UE și Rusia”, iar pentru acest lucru a fost promovată „subtil” politica de vecinătate și Acordul de asociere cu mai multe state, unele dintre care „au abandonat deja ideea”.
Potrivit lui Ion Sturza, implementarea măsurilor privind securizarea „nu este fezabilă fără investiții”. Doar că politicienii din R. Moldova nu au putut face față provocărilor.
„Moldova trebuie să se gândească care este aportul ei la securitatea regională. Moldova a devenit un furnizor de insecuritate în regiune: spălare de bani, trafic de arme, de droguri etc.”, a spus fostul premier, atenționând clasa politică despre faptul că „nu se va mai tolera ca Moldova să fie sursă de insecuritate și ca problemele R. Moldova să fie decise în altă parte decât în spațiul public”.













































































