04:06:44 18.05.2021
 
Stiri

Cum se scrie un necrolog neutru, fără geopolitică

Actualitate 14.03.2021 10:08 Vizualizări1382 Autor: Ziarul National
Cum se scrie un necrolog neutru, fără geopolitică


Trustia, elegii politikoase

Nu e simplu să scrii un necrolog rotund, neutru, insipid, bine răzuit, ca să nu rămână nici urmă de pieliță geopolitică pe el. În cele ce urmează vă propun o mostră de necrolog pe care l-aș scrie eu la moartea unui scriitor proeminent, de talie regională, ca Bogdan Petriceicu Hașdeu, de exemplu.

„Zi tristă pentru comunitatea literară, comunitatea artistică, academică, sportivă etcetera și pentru oamenii buni de pretutindeni. S-a stins din viață, după o luptă crâncenă cu Covid-19, Bogdan Hașdeu (de exemplu), prozator-tribun, reprezentat de seamă al generației amintiriștilor, scriitor de literatură postbelică, autor a zeci de cărți de poezii, proză, teatru, eseuri și publicistică în limba sa maternă, care au lăsat o dâră lată, luminoasă pe firmamentul culturii naționale autohtone, contribuind la educația patriotică a tinerei generații. Unul din ultimele sale romane cu multe ediții succesive – „Plăcinte cu știr”, defunctul scriitor l-a dedicat participanților la conflictul armat dintre corupții de pe malul stâng și corupții de pe malul drept al Nistrului, provocat de extratereștrii care nu agreează independența statalității noastre. Bogdan Hașdeu a fost o figură marcantă a mișcării literelor în Eși, redactor-șef al revistei cu același nume, care a propulsat în tiraje mari ideea schimbării alfabetului și a oficializării limbii noastre de stat în instituțiile de stat. Coronavirusul l-a răpus în momentul când lucra asupra Marelui Dicționar al Limbii de Stat, rămas, din păcate, neterminat pe masa de lucru a scriitorului și lingvistului cu voce inconfundabilă.

Vestea trecerii în neființă a lui Bogdan Hașdeu a îndurerat comunitatea literară, artistică și academică de pe Terra și pe cei care i-au cunoscut activitatea publicistică și politică în univers. Dumnezeu să-l odihnească în pace”.

Acum stau și mă gândesc la armistițiul politic, încheiat în Parlament: Dodon, Șor și Plahotniuc s-au înțeles să nu se mai certe pe perioada pandemiei. Dar noi, cetățenii contribuabili, ce câștigăm din aceasta? Mai bine era când se certau, cel puțin ieșea la iveală circulația sacoșelor („kulioașelor”) și genților cu bani.

Al vostru sizigid, Ion Buraga.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Top stiri

Comentarii
Sisteme SSM
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
17.05.2021 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Cine va ridica mănuș...

14.05.2021 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Cum a încercat Maia ...

10.05.2021 09:08 Nicolae Negru Nicolae Negru // Apel către Traian Bă...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum credeți că trebuie să se prezinte partidele de dreapta la alegerile parlamentare anticipate de pe 11 iulie 2021?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md