Cum să vă feriţi de INFRACŢIUNILE cibernetice: de ce trebuie evitată utilizarea reţelelor wi-fi publice


Cybercrime (criminalitate informatică) descrie o categorie de infracţiuni, incluzând pe cele legate de computere şi sisteme informatice („hacking”), fraude şi falsuri legate de computere („phishing”), dar şi forme precum diseminarea de pornografie infantilă în mediul on-line.
La nivel mondial, unele dintre cele mai active organisme implicate în prevenirea şi combaterea acestui gen de infracţiuni sunt Departamentul Cyber Crime al F.B.I. (Federal Bureau of Investigation) şi NW3C (National White Collar Crime Center), amândouă desfăşurând activităţi investigative de peste un deceniu în domeniu.
În România, la nivelul fiecărei structuri de combatere a criminalităţii organizate din cadrul Poliţiei Române funcţionează structuri de combatere a criminalităţii informatice, care desfăşoară permanent activităţi pentru identificarea şi destructurarea reţelelor infracţionale specializate în infracţiuni informatice.
Pentru a nu deveni victimă a infracţiunilor cibernetice, iată ce vă sfătuiesc poliţiştii:
1. Folosiţi o soluţie antivirus actualizată zilnic.
2. Evitaţi utilizarea reţelelor wi-fi publice pentru operaţiuni bancare, comerţ on-line sau afaceri personale.
3. Nu rulaţi programe a căror origine nu poate fi verificată.
4. Nu deschideţi ataşamentele aferente unor e-mailuri venite din partea unor expeditori necunoscuţi.
5. Nu accesaţi link-urile primite prin e-mailuri care solicită actualizarea informaţiilor personale. Entităţile legitime nu vă vor cere niciodată să furnizaţi sau să verificaţi informaţii sensibile printr-un mijloc nesigur, precum e-mailul.
6. Înainte de a efectua tranzacţii online, trebuie efectuate verificări cât mai amănunţite cu privire la produs si legitimitatea site-ului sau serviciului oferit.
7. Utilizaţi metode suplimentare de prevenire în vederea efectuării tranzacţiilor online. (ex: înrolarea cardului în sistemul 3D Secure).
sursa: adevarul.ro









































































