CSM, Procuratura Generală, MAI și Parlamentul - instituțiile care ASCUND adevărul despre 7 aprilie 2009
Au cerut pedepsirea tuturor celor care se fac vinovați și nu au fost pedepsiți până acum pentru că au aplicat tortura și nu au gestionat juridic corect dosarele după violențele din aprilie 2009.
Membrii mai multor organizații neguvernamentale au participat astăzi la un maraton, purtând o Torță Antitortură pe la instituțiile responsabile de condamnarea torționarilor, care au torturat sute de participanți la protestele antiguvernamentale din aprilie 2009.
Maratonul a început în fața Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), instituție care monitorizează activitatea judecătorilor și aplică sancțiuni și nu a fost suficient de perseverentă în aplicarea pedepselor pentru judecătorii care în aprilie 2009 au judecat dosarele protestatarilor în comisariate, ceea ce este o încălcare flagrantă a art.6 CEDO.
De asemenea, Torța Antitortură a fost purtată la Secția de Combatere a Torturii a Procuraturii Generale, care tergiversează examinarea dosarelor de maltratare în cadrul evenimentelor din aprilie 2009, la Ministerul Afacerilor Interne, care urma să efectueze investigații interne privind abuzurile din 2009 care, „în loc să respecte buchea legii, a preferat să-și ierte și să-și accepte colaboratorii implicați în acte de tortură, tratamente inumane și degradante”, precizează manifestanții.
„Demonstrațiile din aprilie 2009 au fost ultimul respiro al activismului civic în care oamenii au sperat că schimbarea depinde de ei și de noi toți, iar revendicarea drepturilor este protejată și asigurată de stat. Timp de cinci ani, cei responsabili de investigarea cazurilor de tortură au mimat acțiunile de investigare și au așteptat umil expirarea termenului de prescripție. Ignorarea și amnezia promovată cu atâta interes în justiție au generat un fenomen tare periculos – impunitateta. Cine poate spune cu adevărat câți din cei care au fost implicați în evenimentele din aprilie 2009 stau azi în Parlament sau la cârma unor ministere?”, se întreabă directorul executiv al Amnesty International Moldova, Cristina Pereteatcu.
Punctul final al Torței Antitortură a fost la Parlamentul R. Moldova. Potrivit manifestanților, acesta, deși a semnat o hotărâre prin care a condamnat actele de tortură și persoanele care le-au comis și a cerut pedepsirea torționarilor, a fost, timp de șapte ani, o dovadă clară a unei instituții de stat ale cărei hotărâri nu valorează nimic.
„Adevărul îl vom afla prea târziu. Exact ca în țările totalitariste, unde adevărul este ascuns, iar persoanele nu sunt diferite justiției. De aceea, cred că R. Moldova nu poate să pretindă că ar împărtăși valorile țărilor europene”, este de părere juristul Centrului de Resurse Juridice, Ion Guzun.
„Dacă nu ne vom implica, nu vom acționa, dacă nu vom fi solidari, nu vom ajunge să trăim într-o țară în care drepturile omului să fie respectate”, a spus fostul ministru al Educației, Maia Sandu, prezentă și ea la maraton.
Potrivit datelor Procuraturii Generale (PG), în total au fost inițiate 102 dosare penale, 31 dintre acestea au ajuns în instanța de judecată pe numele a 43 de persoane. În judecată au fost expediate 28 de dosare în privinţa a 47 de colaboratori de poliţie. În restul cazurilor, urmărirea penală fie a fost încetată din lipsa elementelor constitutive ale infracţiunilor, fie a fost suspendată pe motiv că nu a fost posibil de stabilit identitatea persoanelor care au acţionat ilegal, fiind cu cagule pe cap.
Pe rol în instanţele de fond se află două cauze penale, față de 14 cauze câte se aflau pe rol anul trecut, în privinţa a trei persoane.
Primarul de Boldurești, care a lovit MORTAL cu mașina un adolescent, după care a încercat să MUȘAMALIZEZE accidentul, rămâne în arest la domiciliu. Nicanor Ciochină riscă între 3 și 7 ani de închisoare
Institutul de Studii Financiare de la București va înființa o sucursală în Republica Moldova
Eurodeputatul Victor Negrescu: Bugetul UE pentru anul 2025 include sprijin suplimentar pentru Republica Moldova