05:16:16 15.05.2025
Stiri

Cristina Țărnă de la CNA se uită peste Prut și îndeamnă deputații din R. Moldova să se gândească mai bine înainte de a adopta amnistia fiscală

Politică 03.02.2017 12:37 Vizualizări14220
Cristina Țărnă de la CNA se uită peste Prut și îndeamnă deputații din R. Moldova să se gândească mai bine înainte de a adopta amnistia fiscală cna.md

Directorul adjunct al Centrului Național Anticorupție (CNA), Cristina Țărnă, vede similitudini între ceea ce se întâmplă acum în România și în R. Moldova, afirmând că lecția principală pe care trebuie s-o învățăm noi de la românii de peste Prut este că „supremația funcțiilor nu răstoarnă supremația legii”.

Comentând ceea ce se întâmplă în România, unde sute de mii de oameni au ieșit în stradă, după ce Guvernul de la București a modificat noaptea mai multe articole din codurile penale, Cristina Țărnă a declarat pentru „Europa Liberă” că „oamenii se simt foarte revoltați, ei înțeleg că nu există egalitate în fața legii, că nu legea primează, ci interesul personal”.

„Este absolut firească reacția lor. Republica Moldova, întâmplător sau nu, la sfârșitul anului trecut a inițiat un proiect de amnistiere a averilor dobândite dubios. Cred că, înainte să se ia decizii definitive cu privire la necesitatea amnistierii unor asemenea averi, e foarte important să se uite la experiența României. Chiar dacă nu se spune expres, legea de la noi este pentru funcționarii care au acumulat averi din activități criminale de corupție. Aceasta senzație este împărtășită și de către cetățeanul de rând. Înainte să avanseze cu această inițiativă, ar fi foarte important să se uite la ce se întâmplă în România acum. Existe diferențe între cele două amnistii, dar sunt și multe similitudini”, a spus funcționara de la CNA.

Cristinei Țărnă i se par „interesante” procesele care au loc acum în România, după ce DNA a anunțat că investighează persoanele care au redactat celebra Ordonanță de Urgență a Guvernului, considerând activitatea de elaborare drept o favorizare a infractorilor anchetați de DNA.

„Precedentul românesc de investigare a acțiunilor de elaborare a unei legi prin care sunt favorizați infractori concreți ar putea să inspire și procurorii din Republica Moldova, recent reformați după modelul DNA. Or, după cum spuneam, este și la noi o inițiativă care ține tot într-un fel de favorizarea anumitor infractori, preponderent din zona funcționarilor corupți. Cred că din evenimentele și procesele care au loc acum în România pot trage învățăminte toți: și procurorii, și clasa politică, și societatea din Republica Moldova. Sunt niște procese sociale și juridice, interesante și periculoase deopotrivă, care la un moment dat ar putea să treacă Prutul”, avertizează Cristina Țărnă.

Amintim că, la finele anului trecut, Parlamentul a aprobat o lege în prima lectură privind legalizarea capitalului și amnistia fiscală. Această inițiativă, semnată de mai mulți deputați în frunte cu spicherul Andrian Candu, a fost dur criticată de experți și de partenerii de dezvoltare ai R. Moldova. Potrivit reprezentanților societății civile, legea urmărește să-i scape de pedepse pe funcționarii care au făcut averi în mod ilegal, pe care acum vor avea posibilitatea să le legalizeze. Candu a promis că Parlamentul va reveni la discuția asupra acestei legi după ce vor exista avizele din partea UE, Băncii Mondiale și a Fondului Monetar Internațional.

Autor:
Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
14.05.2025 13:06 ZiarulNational Mihai Gribincea // Moscova rescrie is...

30.12.2024 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anul politic 2024, î...

30.12.2024 09:55 Valeriu Saharneanu Valeriu Saharneanu // Rezidenții tran...

Sondaj
Ce scenariu pare mai realist?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2025. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate Termeni și condiții News widget RSS Contacte