21:21:56 04.07.2025
Stiri

Costurile de gestionare a CRIZEI refugiaților vor fi preluate de Înaltul Comisariat al ONU pentru Refugiați: România a trimis autocare în R. Moldova pentru preluarea ucrainenilor, dar și alte trei loturi de ajutor umanitar

Actualitate 09.03.2022 14:41 Vizualizări1516
Costurile de gestionare a CRIZEI refugiaților vor fi preluate de Înaltul Comisariat al ONU pentru Refugiați: România a trimis autocare în R. Moldova pentru preluarea ucrainenilor, dar și alte trei loturi de ajutor umanitar

Fiecare al treilea refugiat ucrainean care intră în R. Moldova, alungat de războiul declanșat de Federația Rusă pe teritoriul statului vecin, își exprimă dorința de a-și continua drumul spre alte state, ferite de pericolul agresiunii militare ruse.

Secretarul general al Guvernului, Dumitru Udrea, șeful Centrului unic de gestionare a crizei refugiaților, afirmă că, în prezent, prioritatea autorităților este asigurarea transferului refugiatilor către alte destinații.

Mai mult, costurile pentru gestionarea acestei situații ar putea fi preluate în totalitate de către organizațiile internaționale.

„Acum suntem într-o fază finală de pregătire în vederea preluării costurilor de gestionare a crizei refugiaților de către organizațiile internaționale și aici mă refer la Înaltul Comisariat al ONU pentru Refugiați”, a declarat Udrea astăzi, într-o conferință de presă.

Aceeași sursă a precizat că România a trimis în R. Moldova zece autocare ce preiau refugiați de la Palanca și îi transportă fie la gara din Căușeni, de unde merg cu trenul peste Prut, fie efectuează curse spre Iași și Huși, cu ucraineni la bord.

CITIȚI și GRATUIT // România oferă R. Moldova MOTORINĂ, BENZINĂ şi PĂCURĂ pentru a putea transporta refugiații ucraineni şi a reduce impactul crizei energetice




De exemplu, pe parcursul zilei de marți, 8 martie, au fost transportați în România cu trenul 1 246 de refugiați, alți 400 cu trenul de pe cursa Chișinău-Iași, iar alți peste 1 500 - cu 47 de curse de autobuz și microbuz, organizate de Centrul unic de gestionare a crizei.

În ultimele 24 de ore, au fost organizate și două curse charter pentru cetățenii israelieni și bulgari veniți din Ucraina, în total 230 de pasageri, care au plecat acasă.

Tot marți, la depozitul unde sunt recepționate ajutoare umanitare pentru refugiați au ajuns trei loturi donate de companii private din România și un al patrulea lot - de către o organizație internațională.

„Începând cu ziua de mâine, vor fi asigurate curse comerciale direct în UE cu autocarul, inclusiv de la Palanca”, a mai anunțat Dumitru Udrea.

De la declanșarea, pe 24 februarie, a războiului în Ucraina, 290 de mii de ucraineni au intrat în R. Moldova pe segmental moldo-ucrainean al frontierei. În aceeași perioadă, peste 180 de mii de refugiați ucraineni au ieșit pe segmentul moldo-român.

În prezent, în R. Moldova se află 107 117 cetățeni străini, majoritatea ucraineni. Pe teritoriul republicii au fost autorizate 83 de centre de cazare, dintre care 30 în Chișinău. Pe moment, în aceste centre mai sunt disponibile 3 549 de locuri pentru refugiați.

De la începutul războiului din Ucraina, în oficiile Biroului Migrație și Azil au solicitat azil peste 3 000 de persoane.

Autor:
Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
14.05.2025 13:06 ZiarulNational Mihai Gribincea // Moscova rescrie is...

30.12.2024 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anul politic 2024, î...

30.12.2024 09:55 Valeriu Saharneanu Valeriu Saharneanu // Rezidenții tran...

Sondaj
Ce scenariu pare mai realist?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2025. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate Termeni și condiții News widget RSS Contacte