Controversatul Călin Georgescu, susținut de Rusia și SUA, investigat și contestat pentru candidatura la președinția României


Un oficial a declarat că, dacă România va aduce acuzații împotriva lui Georgescu, va fi un demers de "apărare a suveranității". El a adăugat că administrația de la București este alarmată de sprijinul pe care îl primește Georgescu din partea SUA. Călin Georgescu, care a ajuns de la un ultranaționalist puțin cunoscut la o figură proeminentă în politica românească, este acum susținut atât de Moscova, cât și de Washington.
Georgescu, cunoscut pentru opiniile sale de extremă dreaptă și teoriile conspirației legate de Covid, a devenit candidatul anti-sistem preferat al unor figuri de influență ca JD Vance și Elon Musk. El a câștigat primul tur al alegerilor prezidențiale de anul trecut, dar rezultatele au fost anulate de Curtea Constituțională a României, care a invocat o campanie ilegală coordonată de Moscova. Aliații săi politici au ridicat suspiciuni privind potențiale legături cu fosta poliție secretă a României și Rusia.
Crin Antonescu, contracandidatul său din coaliția proeuropeană, l-a descris pe Georgescu ca fiind o "fantomă" a Securității comuniste, cu sprijinul fostei structuri. Acesta a respins acuzațiile de la Moscova, dar a recunoscut întâlniri cu Alexander Dugin, un susținător convins al războiului și al naționalismului rus. Georgescu se află în fruntea sondajelor cu aproximativ 40% din susținere, deși este investigat pentru tentative de subminare a ordinii constituționale cu ajutorul grupărilor fasciste, ceea ce ar putea atrage o pedeapsă severă.
În ciuda presiunilor exercitate atât de SUA, cât și de Rusia, Bucureștiul este ferm în prevenirea candidaturii lui Georgescu. În cazul în care acuzațiile împotriva sa vor fi formulate, România va fi în măsură să-și "apere suveranitatea". Contactele sale cu cetățeni ruși, cum ar fi Dugin, nu sunt încă subiectul anchetei, deși Georgescu neagă că ar fi beneficiat de sprijin din partea Moscovei.
Povestea lui Georgescu este plină de aspecte obscure și detalii neclare, inclusiv momentul în care a călătorit în străinătate în timpul regimului comunist. După 1986, a declarat că a câștigat experiență în Marea Britanie și SUA, într-o perioadă când astfel de deplasări erau strict controlate. Politicienii români speculează că permisiunea de a călători peste hotare presupunea recrutarea de către Securitate. Georgescu nu a confirmat aceste acuzații și a evitat să ofere comentarii.
După 2000, acesta a locuit în Austria, revenind în România în 2021 și organizând o candidatură prezidențială pentru 2024. Deși nu există dovezi concludente privind recrutarea lui de către Securitate, activitatea sa ulterioară este asociată cu interesele rusești, inclusiv puncte de vedere aliniate cu cele ale Kremlinului, cum ar fi opinia despre războiul din Ucraina.
Într-un context geopolitic intens cu implicații asupra relațiilor internaționale, România caută să se poziționeze adecvat între influențele externe, avându-l pe Georgescu în prim-planul unor controverse majore. În ciuda acuzațiilor și investigațiilor, unii politicieni sugerează că enfrentarea lui Georgescu cu electoratul ar putea fi soluția pentru a-i diminua sprijinul electoral și a restabili echilibrul democratic.









































































