15:14:43 18.01.2022
Stiri

CONFIRMAT // Transnistria are DATORII de 8 MILIARDE de dolari la gaze, dar nu a primit niciun ULTIMATIM de la „Gazprom”. Vadim Ceban: „Formal, juridic, e datoria „Moldovagaz”. Tehnologic nu putem să-i stingem, deconectăm…”

Actualitate 15.01.2022 16:34 Vizualizări3658 Autor: Ziarul National
CONFIRMAT // Transnistria are DATORII de 8 MILIARDE de dolari la gaze, dar nu a primit niciun ULTIMATIM de la „Gazprom”. Vadim Ceban: „Formal, juridic, e datoria „Moldovagaz”. Tehnologic nu putem să-i stingem, deconectăm…”


Datoria Transnistriei pentru gazele consumate se ridică la 8 miliarde de dolari, iar formal, juridic, această datorie este pe umerii „Moldovagaz”. Acest lucru a fost confirmat de directorul „Moldovagaz”, Vadim Ceban. Mai mult, este foarte dificil ca raioanele de est ale R. Moldova, controlate de separatiștii de la Tiraspol, să fie deconenctate de la conducta de gaze.

Vadim Ceban a explicat cum s-au acumulat aceste datorii. „Cum s-au acumulat? Noi vindem la același preț gazul celor de la „Tiraspoltransgaz”. Stabilim același tarif, la același preț, nici mai mic, nici mai mare, respectiv prețul acesta nu a fost achitat. Asta e cauza pentru care s-a format această datorie. Tehnologic nu putem să-i stingem, deconectăm, pentru că gazele vin prin conducta Grebeniki. Acolo sunt consumatori transfrontalieri, sunt raioanele de sud ale republicii, care sunt alimentate cu conducte transbalcanice și, respectiv, nu le putem deconecta. Respectiv, tarifele care se aprobă pe malul stâng nu acoperă costul și asta este o cauză de formare a datoriilor în partea stângă a Nistrului. Și de acest lucru sunt responsabili, evident, cei de la compania „Tiraspoltransgaz”, care e compania-fiică, și sunt responsabile autoritățile din regiunea respectivă, care urmează să-și asume inclusiv achitarea acestor datorii”, a declarat Ceban pentru Europa Liberă.

Întrebat dacă cei de la „Gazprom” sunt la fel de categorici în privința datoriei malului stâng, la fel cum se întâmplă cu malul drept, Ceban a spus: „Noi, în cadrul discuțiilor din octombrie, n-am discutat acest aspect. Formal, juridic datoria „Moldovagaz” implică și, respectiv, se răsfrânge inclusiv pe datoria respectivă. Comercial vorbind, e datoria companiei. Dacă „Gazprom” cere regiunii transnistrene să stingă datoria? Permanent sunt discuții, permanent. Au fost și anterior, au fost multe încercări, dar această problemă urmează a fi soluționată în cadrul discuțiilor, posibil și bilaterale, multilaterale, în contextul reglementării conflictului transnistrean”.

În același context, Vadim Ceban s-a referit și la declarația liderului separatist Vadim Krasnoselski, care s-a arătat disponibil să platească datoria acumulată direct celor de la „Gazprom”.

„Acest mecanism și model de restructurare a datoriei există și, în general, restructurarea relațiilor, modelului de interacțiune în cadrul furnizării gazelor naturale. Foarte simplu, acest lucru e permis conform legislației naționale. Să-și asume datoria, transferând datoria la „Tiraspoltransgaz”, iar ulterior pot diviza livrările, pot crea orice operator, trader ș.a.m.d. Dece nu o achidă dacă spun că-s disponibili să o facă? Eu cred că este foarte bine că deja spun că recunosc această datorie. Acesta este un lucru bun, pentru că anterior nici nu o recunoșteau. Această tranzacție, această datorie trebuie trebuie să o transferăm de la bilanțul „Moldovagaz” la bilanțul „Tiraspoltransgaz” și, ulterior, ei trebuie să-și asume că e datoria lor și deja să poarte negocierile direct cu „Gazprom”. Eu nu cred că au banii aceștia, pentru că 8 miliarde de dolari, haideți să fim serioși… Tot ce pot face ei, dacă are loc reorganizarea „Moldovagaz” și transferarea datoriilor… Doar cu active pot să stingă această datorie, dar eu nu cunosc dacă au așa mijloace financiare - opt miliarde de dolari. Activele lor nu acoperă această sumă”, a conchis Ceban.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Stiri relevante
Top stiri

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
17.01.2022 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // „Frăție” cu forța

14.01.2022 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Răbdare și discernământ

10.01.2022 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despre „dezvăluiri” ...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
De ce credeți că s-au scumpit gazele naturale livrate R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md