Conferință NATO la București: Rețea de specialiști cu experiență internațională, inclusiv din R. Moldova, creată pentru a contribui cu soluții în cazul unui incident nuclear sau radioactiv cauzat de războiul din Ucraina


O rețea care să includă specialiști cu experiență internațională pentru a contribui cu soluții și răspunsuri în cazul unui incident nuclear sau radioactiv cauzat de războiul din Ucraina ar putea fi creată la sugestia participanților la conferința internațională „Strategia regională de răspuns medical ca parte a managementului dezastrelor în caz de urgență radiațională cauzată de războiul din Ucraina”, desfășurată în perioada 19 - 21 septembrie curent la București.
Evenimentul, susținut financiar și instituțional de NATO prin programul Science for Peace and Security, a întrunit specialiști din mai multe state, inclusiv România, R. Moldova, Ucraina, Norvegia, Bulgaria, Italia, Japonia, Franța, Ungaria, precum și diplomați din SUA, Coreea de Sud și Japonia.
Vitalie Stoian, general de brigadă, șeful Departamentului Instruire Militară de la Universitatea Tehnică a Moldovei, fost Comandant al Armatei Naționale, a pus în discuție, în cadrul panelului cu genericul „Incident radiologic: planuri de răspuns și intervenție, inclusiv strategii de decontaminare”, o problemă vitală în contextul actual al evenimentelor din Ucraina - importanța militarilor în rezervă și a voluntarilor din Republica Moldova în cadrul gestionării unui incident nuclear în Ucraina. Potrivit lui, această perspectivă aduce un aport semnificativ la dezvoltarea strategiilor și planurilor de răspuns în fața amenințării nucleare în regiune.
Potrivit organizatorilor conferinței, după invazia Rusiei în Ucraina la începutul anului 2022, una dintre cele mai mari preocupări este securitatea centralelor nucleare din Ucraina, în special centrală nucleară din Zaporojie, care a fost preluată de armata rusă. Centrala și depozitele de deșeuri radioactive din apropiere conțin material radioactiv extrem de periculos. Un atac direct sau perturbarea funcționării acestor instalații ar putea duce la incendii și explozii, cu potențialul de a provoca scurgeri de radiații. Mai mult, instituții civile precum spitale, institute de cercetare și fabrici care folosesc surse radioactive au fost ținte ale bombardamentelor ruse, generând îngrijorări serioase legate de contaminarea mediului și gestionarea surselor radioactive.
Participanții la eveniment au fost de acord că asistență medicală eficientă și promptă este esențială pentru a gestiona și minimiza impactul unui incident nuclear sau radioactiv. De asemenea, implicarea experților din domeniile securității, apărării, geostrategiei, rezilienței societale, științelor medicale și cercetării atomice și nucleare este crucială pentru dezvoltarea de soluții adecvate.









































































