04:36:27 25.04.2024
Stiri

Comportamentul deputaților moldoveni, inclusiv limbajul OBSCEN și BĂTĂILE, au ajuns într-un RAPORT

Politică 23.09.2014 12:36 Vizualizări2964 Autor: Galina Munteanu
Comportamentul deputaților moldoveni, inclusiv limbajul OBSCEN și BĂTĂILE, au ajuns într-un RAPORT


„Conduita deputaților în plenul Parlamentului nu a fost, de multe ori, la înălțimea statutului acestora. Incoerența în activitatea Parlamentului devenea evidentă încă de la adoptarea ordinii de zi a ședințelor plenare, procedură ce consuma o mare parte din timpul deputaților, iar procedura dezbaterii și adoptării legilor era, de multe ori, însoțită de mari întârzieri din cauza certurilor dintre deputați”.

Acestea sunt doar câteva dintre aspectele semnalate de experții IDIS „Viitorul” și inserate într-un raport privind etica și conduita parlamentarilor, lansat astăzi.

Potrivit documentului, conduita parlamentară a deputaților din Legislatura a XIX-a este departe de așteptările societății, iar cele mai des invocate carențe de conduită sunt limbajul obscen și absența de la ședințele plenare, dar și altercațiile periodice din cadrul ședințelor plenare, interesele personale și averea exagerată a multor dintre aleșii poporului.

„Regret și mi-e rușine că am ajuns să discutăm asemenea subiecte. De multe ori, în Parlamentul de la Chișinău argumentul cuvântului a fost mai slab decât cel al pumnului. Ideal ar fi ca aceste subiecte să nu mai fie în agenda noastră de discuții. Ar fi fost bine să discutăm despre aspecte sociale, economice, dar nu cele de etică și conduită, dar asta înseamnă că avem o problemă la acest capitol și trebuie soluționată”, a menționat vicepreședintele Parlamentului, Sergiu Sârbu, prezent la lansarea raportului. De altfel, chiar deputatul PD a fost implicat în câteva scandaluri și altercații din plenul Parlamentului.

Nici în România situația nu este mai bună la acest capitol. „Problemele, dacă nu le discuți, nu se rezolvă de la sine. Trebuie să lăsăm rușinea la o parte. Noi, cei din România, nu spunem că suntem mai buni la acest capitol, dar venim cu o experiență mai bogată și bună, și proastă. Avem și noi exemple, tot felul de incidente. Am avut și noi cetățeni care s-au aruncat de la balcon în sala de plen, am avut și microfoane tăiate în ședința demnitarilor. E greu să le facem față și în România, pentru că nu există o procedură prin care parlamentarii să fie opriți. La noi, gardianul care urmărește să nu se perturbeze ordinea publică îl poate opri mai degrabă pe un om din afară, decât pe unul dintre demnitari”, a spus directorul adjunct al Institutului pentru Politici Publice din București, Adrian Moraru.

Pentru a remedia cât de cât situația, experții recomandă armonizarea tuturor actelor normative în vigoare, astfel încât parlamentarii să își desfășoare activitatea în baza unui set de reguli scrise clar, să știe care sunt drepturile, obligațiunile, sancțiunile și mecanismul de aplicare a acestora. Mai mult, experții recomandă adoptarea Codului de etică și conduită a deputatului care să conțină, pe lângă alte prevederi importante, și un capitol dedicat conflictului de interese.

De asemenea, Codul de conduită ar fi bine să fie însoțit, susțin experții, de un Ghid în care să fie explicat în detalii cum trebuie aplicate regulile din Cod și cum să procedeze parlamentarul în fiecare situație în parte. Printre recomandări se mai numără și organizarea, la începutul fiecărei legislaturi, a unor sesiuni instructive pentru deputați în cadrul cărora să li se aducă la cunoștință prevederile Codului de etică și ale Ghidului.

Precizăm că, pe moment, aleșii poporului nu au o prevedere separată care să prevadă normele de etică și de comportament. Acestea sunt prevăzute în Regulamentul Parlamentului.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md