Complicații neașteptate în semnarea acordului crucial dintre Ucraina și SUA privind resursele naturale


Ucraina a anunțat miercuri că este pe cale de a încheia un acord cu Statele Unite pe tema mineralelor, după luni de negocieri tensionate. Cu toate acestea, o sursă avertizează cu privire la o piedică de ultim moment. „Financial Times” a raportat că semnarea acordului-cadru privind resursele subsolului dintre Ucraina și SUA riscă să fie anulată la ultimul moment, în ciuda faptului că o delegație ucraineană se îndreaptă deja spre Washington.
Prim-ministrul Ucrainei a dezvăluit că prim-viceprim-ministrul Iulia Svîrîdenko este în drum spre Statele Unite pentru a semna acordul. Acest document este crucial pentru eforturile Kievului de a revitaliza relațiile cu Donald Trump și Casa Albă, în timp ce președintele american caută să faciliteze o soluționare pașnică a conflictului dintre Rusia și Ucraina. Două surse au relatat pentru Reuters că semnarea ar putea avea loc chiar miercuri. Totuși, SUA presează Ucraina să semneze și două documente suplimentare, iar Kievul nu se simte pregătit pentru acest pas. „Cine știe - poate că vor reuși să finalizeze și aceste două documente chiar astăzi”, a comentat sursa.
Un proiect al acordului, consultat de Reuters, arată că Ucraina a obținut înlăturarea cerinței de a rambursa SUA pentru asistența militară anterioară, o chestiune la care Kievul s-a opus ferm. Oficialii ucraineni au speranța că semnarea acordului susținut de Trump va reîntări sprijinul american, care a fost mai redus de la începutul mandatului lui Trump, în războiul care durează deja de peste trei ani.
CE PREVEDE PROIECTUL DE ACORD
Proiectul de acord permite Statelor Unite acces preferențial la noi înțelegeri privind resursele naturale ucrainene, dar nu garantează automat o cotă din bogățiile minerale ale Ucrainei sau infrastructura sa de gaze, conform documentului consultat de Reuters. „Este un acord strategic, un acord internațional echitabil, ce privește investițiile comune în dezvoltarea și redresarea Ucrainei”, a spus prim-ministrul Denîs Șmîhal. Proiectul prevede crearea unui fond comun SUA-Ucraina pentru reconstrucție, care va primi 50% din profiturile și redevențele care revin statului ucrainean din noile permise de exploatare a resurselor naturale.
Proiectul nu precizează exact cum vor fi utilizate veniturile fondului comun, cine ar beneficia de acestea sau cine ar controla deciziile legate de cheltuieli. Șmîhal a explicat că, odată semnat acordul principal, vor fi convenite două documente suplimentare care să detalieze, printre altele, modul de acumulare a fondurilor. Ucraina va menține controlul asupra resurselor sale în timp ce fondul va investi în dezvoltarea țării pe o perioadă de 10 ani. „Ucraina va contribui doar din noile licențe și redevențe pe resursele minerale. Aceasta va fi contribuția noastră, iar 50% va fi alocat acestui fond”, a explicat el. Statele Unite ar putea include viitoarea asistență militară acordată Ucrainei ca parte din contribuția la acest fond, fără a include vreo asistență militară acordată anterior.
Memorandumul a fost semnat la 18 aprilie, ca un prim pas în încheierea acordului privind dezvoltarea resurselor minerale în Ucraina. În memorandum, cele două părți afirmau că vizau finalizarea discuțiilor până la 26 aprilie și semnarea acordului cât mai curând. Trump și administrația sa au avertizat luna aceasta că ar putea renunța la eforturile de negociere a unui acord de pace, dacă nu va exista un progres concret în curând. Ucraina a depins puternic de ajutorul militar american, de la apărare aeriană la rachete cu rază lungă de acțiune, pentru a contracara atacul Rusiei în urma invaziei lansate în februarie 2022. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat, în februarie, că sprijinul american constituie aproximativ 30% din armele și echipamentele de apărare ale țării.
La 28 aprilie, Șmîhal a declarat că Kievul a asigurat ca ajutorul american acordat să nu fie considerat ca parte a unui acord privind mineralele. Aflat în vizită în SUA săptămâna trecută, el s-a întâlnit cu secretarul Trezoreriei SUA, Scott Bessent, și a anunțat „progrese bune” în privința acordului. Șmîhal a subliniat că Kievul a definit clar liniile roșii privind conformitatea acordului cu angajamentele europene ale Ucrainei și legislația internă.
DIFICULTĂȚI DE ULTIM MOMENT
Conform Financial Times, trei surse afirmă că, în timp ce avionul Iuliei Svîrîdenko se îndrepta spre SUA, reprezentanții secretarului Trezoreriei i-au comunicat că trebuie „să fie pregătită să semneze toate acordurile sau să se întoarcă acasă”. Americanii doresc semnarea rapidă a ambelor documente - acordul-cadru și cel detaliat privind fondul de investiții - care completează acordul privind mineralele. O sursă din cadrul negocierilor a menționat că Ucraina a încercat să revizuiască termenii conveniți anterior în săptămână, stârnind îngrijorările SUA referitoare la transparență și responsabilitate.
„Statele Unite sunt hotărâte să încheie rapid acest acord vital și să asigure o pace durabilă în Ucraina”, a declarat un purtător de cuvânt al Trezoreriei SUA. Ucraina însă a susținut că versiunea americană nu este corectă și că nu pot semna ambele documente miercuri, întrucât acordul fondului trebuie ratificat de parlamentul țării înaintea semnării. Un oficial ucrainean implicat în discuții și-a arătat frustrarea, exprimând teama că „nu vor fi mulțumiți cu nimic”.
„Suntem pregătiți să semnăm astăzi acordul-cadru”, a afirmat oficialul, dar a adăugat că probabilitatea este puțin peste „50-50”. Deși acordul-cadru nu oferă garanții de securitate explicit americane pentru Ucraina, oficialul a considerat acordul o exprimare a unei alinieri strategice mai largi și o dovadă concretă a sprijinului SUA pentru securitatea, stabilitatea și integrarea economică globală a Ucrainei. „Echipele au făcut o treabă bună, iar acordul este mult mai bun pentru ambele țări”, a comentat unul dintre oficialii ucraineni familiarizați cu această problemă.









































































