01:00:42 15.06.2024
Stiri

Comisia Națională pentru Integrare Europeană a discutat despre îndeplinirea celor NOUĂ recomandări ale UE și a adoptat un plan de DEZOLIGARHIZARE

Actualitate 26.05.2023 18:49 Vizualizări852 Autor: Ziarul National
Comisia Națională pentru Integrare Europeană a discutat despre îndeplinirea celor NOUĂ recomandări ale UE și a adoptat un plan de DEZOLIGARHIZARE


Comisia Națională pentru Integrare Europeană (CNIE), convocată astăzi de președinta Maia Sandu, a evaluat progresele înregistrate în realizarea Planului de acțiuni privitor la îndeplinirea celor nouă recomandări făcute de Comisia Europeană pentru acordarea statutului de țară candidată R. Moldova.

Dintre măsurile discutate au fost vizate, în special, progresele în avansarea reformei în justiție, combaterea corupției la nivel înalt, și asigurarea pluralismului mediatic prin combaterea concentrării proprietății media și a finanțării netransparente a mass-media.

Comisia a discutat și despre cum pot fi depășite blocajele care au dus la întârzierea realizării unor măsuri, astfel încât să finalizăm punerea în aplicare a recomandărilor în planul național de acțiuni în termenii propuși.

Totodată, participanții la ședință au adoptat un Plan de măsuri pentru limitarea influenței excesive a intereselor private asupra vieții economice, politice și publice, proiect care a fost discutat în cadrul grupului de lucru pe dezoligarhizare și consultat cu societatea civilă.

Planul urmărește să excludă lacunele normative și deficiențele practice care au dus la folosirea instituțiilor și resurselor statului în interesul unor grupuri criminale. De asemenea, Planul vizează și un mecanism de monitorizare periodică a implementării măsurilor propuse de către instituțiile publice.

Următoarea ședință a CNIE va avea loc în luna iulie.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
14.06.2024 09:03 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce diferă preferi...

10.06.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Europenii vor schimb...

08.06.2024 14:24 Ziarul National Nicolae Enciu // 80 de ani de la deba...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md