Comisia Europeană pune la dispoziția României, Bulgariei, Cehiei și Poloniei peste 65 de milioane de euro pentru a ajuta persoanele care fug de agresiunea rusă împotriva Ucrainei


Comisia Europeană a decis săptămâna trecută să pună la dispoziție peste 65 de milioane de euro din Fondul pentru azil, migrație și integrare (AMIF) pentru a sprijini Bulgaria, Cehia, Polonia și România în găzduirea persoanelor care fug de agresiunea rusă împotriva Ucrainei.
Potrivit unui comunicat al instituției, această decizie vine în urma unei cereri de finanțare specifice pentru proiectele care vizează reducerea presiunii asupra capacității de primire din aceste state membre și pentru a le ajuta să se asigure că beneficiarii de protecție temporară primesc sprijinul, serviciile și asistența necesare, transmite Calea Europeană.
În prezent, Uniunea Europeană găzduiește peste 4,1 milioane de persoane care beneficiază de protecție temporară, care a fost declanșată pentru prima dată la scurt timp după invazia rusă în Ucraina, iar în septembrie anul acesta a fost prelungită în continuare până în martie 2025. Comisia continuă să ia măsuri pentru a sprijini persoanele care fug din Ucraina și statele membre care le găzduiesc.
Bulgaria, Cehia, Polonia și România pot utiliza acum această finanțare suplimentară de la bugetul UE pentru a ajuta beneficiarii de protecție temporară să se mute din locuințele colective în locuințe private, sprijinindu-i financiar pe parcursul perioadei de tranziție, oferindu-le cursuri de limbă și formare profesională, precum și acces la servicii sociale și de sănătate.
De altfel, pentru a consolida serviciile de sănătate pentru cei care fug de războiul lui Putin, Comisia Europeană a demarat un proiect finanțat cu 4 milioane de euro prin programul EU4Health pentru a contribui la îmbunătățirea accesului la asistență medicală pentru refugiații ucraineni și persoanele strămutate care beneficiază de protecție temporară în Bulgaria, Cehia, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Moldova, Polonia, România și Slovacia.
Agențiile statelor membre, organizațiile societății civile și organizațiile internaționale pot începe să își pună în aplicare proiectele încă de astăzi. Finanțarea va fi supusă sistemelor de monitorizare și control ale cadrului financiar al UE.









































































