01:39:00 08.10.2022
Stiri

FOTO // Clădirea Liceului Teoretic „Ion Vatamanu” din Strășeni, renovată cu 1,3 MILIOANE de euro, bani alocați de UE: Acoperiș renovat, pereți izolați, blocuri sanitare noi și sistem fotovoltaic pentru producerea energiei electrice

Actualitate 22.09.2022 15:43 Vizualizări719 Autor: Ziarul National
FOTO // Clădirea Liceului Teoretic „Ion Vatamanu” din Strășeni, renovată cu 1,3 MILIOANE de euro, bani alocați de UE: Acoperiș renovat, pereți izolați, blocuri sanitare noi și sistem fotovoltaic pentru producerea energiei electrice


Clădirea Liceului Teoretic „Ion Vatamanu” din municipiul Strășeni a fost inaugurată astăzi după ce a fost renovată cu bani de la Uniunea Europeană, în cadrul proiectului „Construcția infrastructurii de aprovizionare cu apă și canalizare, precum și de Eficiență Energetică în clădirile publice”.

Mai exact, la această instituție a fost renovat acoperișul și izolați pereții clădirii, reabilitate centrala termică, sistemul de încălzire și instalat sistemul fotovoltaic pentru producerea energiei electrice, ceea ce va reduce semnificativ facturile la gaze.

De asemenea, liceul în care își fac studiile 650 de elevi a fost asigurat cu apă caldă și blocuri sanitare noi.Valoarea totală a lucrărilor de eficientizare energetică a Liceului Teoretic „Ion Vatamanu” din Strășeni constituie cca 1,3 milioane de еuro, din care 1,2 milioane de еuro au fost oferiți de UE cu titlu nerambursabil și 100 000 de euro – contribuție locală.

Implementarea proiectului a fost asigurată de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ Moldova), în parteneriat cu Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale.

Prim-ministra Natalia Gavrilița, la evenimentul de inaugurare a clădirii Liceului Teoretic „Ion Vatamanu” din municipiul Strășeni: „Scopul pe care îl avem este să asigurăm un sistem educațional modern, accesibil fiecărui copil, cu discipline relevante și cu posibilități de dezvoltare continuă pentru fiecare copil. Școlile și grădinițele din republică sunt eligibile pentru Programul național „Satul European”, astfel că, până acum, au fost aprobate 106 proiecte care prevăd reparația capitală sau modernizarea unor instituții de învățământ. Pentru finanțarea acestor proiecte, din Fondul Național pentru Dezvoltare Regională și Locală pentru anii 2022-2023 au fost alocate 388,74 de milioane de lei. Asta înseamnă că mii de copii și cadre didactice din aceste instituții de învățământ se vor putea bucura de condiții mai bune de instruire”.

Ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova, Jānis Mažeiks: „Eficiența energetică este acum mai importantă ca niciodată și suntem bucuroși, în spiritul solidarității, să intensificăm eforturile noastre pentru a atenua impactul crizei energetice. Uniunea Europeană susține de mult timp tranziția ecologică în Republica Moldova pentru a spori securitatea energetică și pentru a reduce emisiile de gaze cu efect de seră, în conformitate cu Pactul verde european”.

Ambasadoarea Republicii Federale Germania în Republica Moldova, Margret Uebber: „Proiectul de îmbunătățire a eficienței energetice a Liceului Teoretic „Ion Vatamanu” din municipiul Strășeni reprezintă cooperarea strânsă și eficientă dintre UE, Germania și Moldova, împreună cu structurile locale de dezvoltare regională. Proiectul a fost însoțit de măsuri de dezvoltare a capacităților și de management al energiei susținute de guvernul german. Cu siguranță, acestea vor crea un mediu mult mai bun pentru dezvoltarea și creșterea generațiilor de elevi”.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!


Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
07.10.2022 09:08 Nicolae Negru Nicolae Negru // O obsesie colectivă ...

03.10.2022 09:21 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin ca Dodon

30.09.2022 09:15 Nicolae Negru Nicolae Negru // Finanțează Guvernul ...

Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că fostul președinte Igor Dodon trebuie investigat penal pentru TRĂDARE de PATRIE și CORUPȚIE?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md