04:35:49 21.01.2019
 
Stiri

„Ciuleandra”, de 20 de ani pe scena Teatrului Național „Satiricus I.L.Caragiale”

Social 09.02.2018 09:00 Vizualizări1508 Autor: Ziarul National
„Ciuleandra”, de 20 de ani pe scena Teatrului Național „Satiricus I.L.Caragiale”   satiricus.md

Spectacolul „Ciuleandra” de Liviu Rebreanu, în regia lui Alexandru Grecu, jucat pe scena Teatrului Național „Satiricus I.L.Caragiale” timp de două decenii, este un spectacol muzical, bazat pe tradiții populare românești, care dezvăluie drama personalității umane care oscilează între nebunie și dragoste.

De la dragoste, la moarte...

Personajul principal, burghezul Puiu Faranga, se îndrăgostește foc de frumoasa fată Mădălina, pe care o fură de soție de la părinții ei săraci, oferindu-le acestora bacșiș gras. Într-un moment de criză nervoasă, Puiu își sugrumă soția, iar tatăl său decide să-și interneze unicul său fiu într-un sanatoriu, departe de casă, pentru a-și ascunde rușinea de lume. Anume aici încep frustrările lui Puiu, care luptă cu sine însuși: conflictul se dă între cine este, de fapt, Puiu și cel care ar vrea să fie.

„Ciuleandra”, dansul nebuniei și al dragostei

Decorul spectacolului, bazat pe o panoramă vizuală a Zonei Carpaților, vine să aducă în fața spectatorilor o atmosferă tradițional românească, specifică secolului trecut, când în societate prevalau două pături: burghezii și săracii, pe care, în anumite momente, putea să-i unească doar nebunia dragostei.

Acțiunile din spectacol se integrează reușit cu splendoarea dansului românesc „Ciuleandra”, acesta fiind considerat un dans al destinului, în care actorii dansează în jurul unui podium, cuprinzându-se de mijloc, formând un zid, după care se îndoaie, se mlădie și, într-un moment, dansul se agită, se iuțește, semnificând inclusiv rătăcirile îndrăgostiților.

Remușcările tardive ale lui Puiu Faranga

Discuțiile lui Puiu cu medicul gardian reprezintă, pe de o parte, destăinuirile sale legate de dragostea sa nebună față de Mădălina, cât și grave remușcări față de fapta-i comisă. Anume conversațiile cu omul care a fost și el îndrăgostit de Medelaine, îl fac, se pare, pe Puiu să fie și mai confuz, frământându-l gândul că și-a iubit nevasta „și ca pe o soră, și ca pe o soție...”.

În final, Puiu se alege cu un verdict din partea medicului gardian, care-i reproșează că, prin fapta-i josnică, el a omorât-o pe Mădălina de două ori: o dată când a luat-o de soție împotriva voinței sale, omorându-i sufletul, și a doua oară când a sugrumat-o, omorându-i și trupul.

Revelația

„Ciuleandra” este un spectacol care ne îndeamnă să încercăm a ne cunoaște mai bine pe noi înșine și să știm a ne stăpâni pornirile în momente furtunoase.

Bazat pe muzică, versuri și dans, jucat de către o echipă de actori profesioniști, acest spectacol este o adevărată revelație sufletească, în care dragostea și cruzimea omului sunt puse pe balanța rațiunii omenești.

Text de Eleonora Stăncuță

Merită și prietenii tăi să știe ASTA!Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
18.01.2019 09:30 Nicolae Negru Dreptul la demnitate

14.01.2019 09:21 Nicolae Negru Tractoristul, ciocârlia și poetul Leo...

11.01.2019 09:17 Nicolae Negru Cine și de ce disprețuiește geopolitica?

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Majoritatea sondajelor de opinie arată că doar patru partide ar putea accede în Parlament la alegerile din februarie 2019, iar următoarea guvernare ar putea fi de coaliție. Ce alianțe postelectorale ar fi benefice pentru viitorul R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md