22:08:23 04.07.2020
 
Stiri

Cine este Octavian Ursu, românul care a devenit primarul orașului german Görlitz

Moldovenii în lume 18.06.2019 09:11 Vizualizări2384 Autor: Ziarul National
Cine este Octavian Ursu, românul care a devenit primarul orașului german Görlitz Libertatea


Octavian Ursu, 51 de ani, este unul dintre oamenii momentului în viața politică a Germaniei. Muzicianul plecat din România în 1990 a câștigat, duminică, postul de primar al celui mai estic oraș nemțesc, în urma unui scrutin electoral intens mediatizat.

Octavian Ursu, candidatul Uniunii Creștin-Democrate (CDU) conduse de cancelarul Angela Merkel, a obținut 55,1% din voturi, devansându-l pe comisarul de poliție Sebastian Wippel, 37 de ani, candidatul partidului populist Alternativa pentru Germania (AfD).

Rezultatul votului din orașul cu 56.000 de locuitori este o surpriză, dacă ținem cont de faptul că Wippel câștigase primul tur al alegerilor cu 36,4% din voturi (față de cele 30,3% ale lui Ursu), și nu prea, dacă amintim că înaintea turului doi mai multe partide anunțaseră că îl vor sprijini pe reprezentantul CDU.

Octavian Ursu s-a născut în București, pe 28 octombrie 1967. A studiat muzica și pedagogia în București, unde a trăit două evenimente care l-au marcat profund: cutremurul din 1977 și Revoluția din 1989.

În primăvara lui 1990 a emigrat în Germania, angajându-se ca solist trompetist la Filarmonica din Görlitz. Inițial, planul său era să stea în republica federală doar doi ani, timp suficient pentru a strânge suma de bani necesară pentru a-și cumpăra instrumente muzicale mai performante.

Pentru că socoteala de acasă rar se potrivește cu cea din târg, șederea în Germania s-a permanentizat, a dobândit cetățenia germană și a început să-și facă un nume în viața culturală a orașului.

A debutat în viața politică a Germaniei în 2009, când CDU i-a propus să candideze pentru postul de consilier local. Ascensiunea lui în acest domeniu a continuat cu momentele 2010, când a devenit președinte al filialei CDU din Görlitz, și 2014, când a intrat în parlamentul landului Saxonia.

Interesul major manifestat de germani pentru bătălia electorală din Görlitz s-a explicat prin faptul că exista riscul ca partidul extremist Alternativa pentru Germania să câștige în premieră primăria unui oraș. Analiștii politici se temeau că un eventual succes la Görlitz ar fi pregătit terenul pentru alte victorii importante ale populiștilor la alegerile viitoare, mai ales în landurile estice ale țării, considerate mai vulnerabile la propaganda AfD. „Am votat răul mai mic.

Dacă va câștiga, candidatul CDU sper să țină seama în toate deciziile sale de interesele celor care l-au ales”, a declarat o alegătoare pentru cotidianul Lausitzer Rundshau, duminică, înainte de închiderea urnelor. „Sunt foarte fericit pentru rezultatul alegerilor, dar acum trebuie să văd ce am de făcut pentru a-i convinge și pe cei care nu m-au votat~.

Octavian Ursu este căsătorit de 25 de ani cu Desirée, fata unor emigranți din Silezia superioară, care i-a dăruit doi copii: Silviana și Diandra.

Sursa: Libertatea

Prietenii tăi merită să știe ASTA!
loading ..


Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
03.07.2020 09:33 Nicolae Negru Nicolae Negru // În impas, regimul Do...

02.07.2020 09:35 Ziarul National Alecu Reniță: Cei care cunoaşteţi pla...

01.07.2020 13:56 Ziarul National Vasile Nedelciuc: OPRIȚI CĂRUȚAȘUL

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Guvernul condus de Ion Chicu trebuie demis?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md