Cinci persoane din R. Moldova, implicate în trafic de droguri și spălare a cel puțin 35 de MILIOANE de lei: Grupul era condus de un ins cu studii în Drept care a fost reținut în Muntenegru


Vindeau droguri pe canale de internet criptate, iar banii proveniți din „afacere” erau spălați prin intermediul a peste 70 de conturi bancare, inclusiv din Rusia și Ucraina.
Cinci cetățeni ai R. Moldova, cu vârste între 20 și 37 de ani, implicați în trafic de droguri și spălare de bani au fost reținuți în cadrul unei operațiuni comune a oamenilor legii din R. Moldova și din Muntenegru.
Procurorii din cadrul Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) și ofițerii Inspectoratului Național de Investigații al IGP au desfășurat zece percheziții sincronizate cu colegii din Muntenegru, stat în care a fost reținut liderul grupării - un moldovean cu studii superioare în Drept.
Operațiunea s-a desfășurat cu sprijinul Serviciului Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor din cadrul Guvernului Republicii Moldova și Centrului Sud-Est European de Aplicare a Legii – SELEC.
Procurorii au ridicat, de la domiciliile membrilor acestui grup criminal organizat, documente financiare și bancare, date stocate pe suporturi electronice, telefoane mobile, cartele telefonice din R. Moldova, Ucraina și Rusia, precum și 120 de carduri bancare emise în Rusia, folosite la crearea aparenței obținerii banilor din alte locații și din alte activități decât cea de trafic de droguri.
De asemenea, au fost ridicate două unități de transport și alte bunuri provenite din activitate infracțională, în valoare de peste 24 de milioane de lei, care urmează să fie puse sub sechestru și ulterior confiscate.
Potrivit PCCOCS, pentru deghizarea comercializării drogurilor în R. Moldova, membrii grupării au transferat banii obținuți din „afacere” prin peste 70 de conturi bancare, inclusiv din Rusia și Ucraina.
Procurorii au constatat că doar prin intermediul bancomatelor ce aparțin unei bănci din R. Moldova au fost alimentate și transferate pe alte carduri bancare circa 35 de milioane de lei.
Gruparea respectivă activa din anul 2017, iar până acum peste zece alți membri ai acesteia au fost condamnați.
Dacă inșii reținuți recent vor fi găsiți vinovați, aceștia riscă închisoare de la 5 la 15 ani.








































































