Chișinăul versus Găgăuzia: Dispută pe marginea reorganizării instanțelor și efectele asupra alegerilor regionale


Adunarea Populară din Găgăuzia (APG) susține că autoritățile de la Chișinău, prin reorganizarea instanțelor judecătorești, au lipsit autonomia de dreptul de a organiza alegerile pentru bașcan și pentru legislativul regional. O scrisoare în acest sens a fost trimisă Parlamentului Republicii Moldova. Documentul, semnat de președintele APG, Dmitri Constantinov, menționează că noua structură a dus la comasarea curților de apel din Comrat și Cahul, formând Curtea de Apel Sud cu sedii în ambele orașe. Conform legislației UTA Găgăuzia, Curtea de Apel Comrat gestiona validarea rezultatelor alegerilor și contestațiile electorale. „Lichidarea Curții de Apel Comrat, fără consultarea cu autoritățile din Găgăuzia și crearea unei filiale temporare în Cahul, privează Găgăuzia de drepturile sale constituționale”, se subliniază în document.
Constantinov a solicitat de asemenea reînființarea Curții de Apel Comrat: „Aceasta e singura modalitate de a stabili condițiile juridice necesare pentru alegerile regionale ale Adunării Populare și pentru bașcan”. Serghei Cernev, șeful Oficiului Teritorial Comrat al Cancelariei de Stat, a declarat pentru Deschide.md că acuzațiile sunt neîntemeiate și că problema e pur politică. El susține că dorința lui Constantinov și Ilan Șor este de a crea un Consiliu Electoral Central al Găgăuziei (CECG) controlat de ei. „Constantinov vrea un CECG «de buzunar». Anterior, a existat un Consiliu care funcționa, însă a fost dizolvat pentru a face loc oamenilor săi. Acum, cazul este analizat de Curtea Supremă de Justiție, ceea ce îi împiedică să creeze un nou Consiliu până la o decizie”, a explicat Cernev.
Lipsa consultărilor cu autoritățile locale este văzută de reprezentantul Cancelariei de Stat ca fiind deliberat ignorată de APG. „Politizarea subiectului a fost totală. Gheorghi Leiciu trebuia să discute la Chișinău pentru a găsi soluții, dar nu a făcut-o. Existau oportunități de negociere și Chișinăul a fost deschis dialogului, dar nu s-a făcut nimic si acum se dă vina alta parte pe Parlament că ar împiedica alegerile. Dar nimeni nu împiedică organizarea alegerilor”, a afirmat Cernev. Chișinăul e gata să stabilească ce instanță va gestiona alegerile, dar gruparea „ȘOR” nu doresc asta, ci își doresc un CECG propriu.
În opinia lui Cernev, obiectivul formării unui consiliu electoral sub controlul „ȘOR” este menținerea influenței în Găgăuzia de către forțele anti-statale. „Ei știu că vor pierde alegerile parlamentare din septembrie, dar au nevoie de Găgăuzia ca o zonă fierbinte și doresc un CECG propriu care să le garanteze rezultatele dorite”, a concluzionat el.













































































