Chișinăul solicită sporirea rolului UE în procesul de reglementare transnistreană


Autoritățile de la Chișinău consideră importantă sporirea treptată a rolului UE în procesul de reglementare transnistreană, inclusiv la nivel politic și de expertiză, astfel încât Bruxellesul să devină mai vizibil și mai influent la soluționarea conflictului.
Mesajul i-a fost transmis secretarului general al Serviciului European de Acțiune Externă, Stefano Sannino, de către vicepremierul pentru Reintegrare, Oleg Serebrian, care întreprinde în aceste zile o vizită la Bruxelles.
Cei doi oficiali au discutat și despre impactul războiului din Ucraina asupra conflictului transnistrean, iar secretarul general Stefano Sannino a reiterat disponibilitatea UE de a contribui la consolidarea rezilienței Republicii Moldova în fața provocărilor, inclusiv prin sporirea cooperării în sfera securității și apărării.
Creșterea rolului UE în procesul de reglementare transnistreană a fost discutată și cu directorul pentru Vecinătatea Estică din cadrul Directoratului General pentru Vecinătate și Extindere al Comisiei Europene, Lawrence Meredith.
Interlocutorii au apreciat contribuția adusă de-a lungul anilor de către EUBAM în sporirea securității la frontiera moldo-ucraineană, remarcându-se importanța alocării resurselor adiționale pentru întărirea capacităților autorităților naționale în gestionarea crizei refugiaților.
De asemenea, oficialul moldovean a participat la reuniunea Comitetului Politic și de Securitate al Consiliului UE, organ responsabil de coordonarea subiectelor de politică externă și de securitate a statelor membre ale UE.
Vicepremierul a informat participanții la eveniment despre principalele tendințe în procesul de reglementare, confirmând atașamentul Republicii Moldova pentru reglementarea pașnică a conflictului transnistrean, cu respectarea suveranității și integrității teritoriale a Republicii Moldova, transmite un comunicat de presă al Biroului Politici de Reintegrare.
Răspunzând la întrebările reprezentanților statelor membre ale UE, vicepremierul Oleg Serebrian a remarcat că, în pofida riscurilor sporite, situația pe teren rămâne stabilă.
Oleg Serebrian și-a exprimat speranța că procesul de reglementare va putea fi dinamizat, UE urmând să aibă un rol mai vizibil și influent, și a subliniat importanța monitorizării mai intense a derapajelor în domeniul drepturilor omului din regiunea transnistreană.







































































