12:07:24 19.05.2022
Stiri

Chetraru FACE PRAF raportul „Kroll”: „Noi știam datele demult. Și chiar mai multe”

Politică 07.05.2015 19:03 Vizualizări13234 Autor: Ziarul National
Chetraru FACE PRAF raportul „Kroll”: „Noi știam datele demult. Și chiar mai multe”


Directorul Centrului Național Anticorupție (CNA), Viorel Chetraru, a ironizat astăzi, în cadrul audierilor în Parlament pe marginea situației din sectorului bancar, raportul Companiei „Kroll”.

„Noi știam datele din raportul Kroll demult. Și chiar mai multe. (…) Rapoarte de genul Kroll sunt pentru beletristică și deranjuri sociale”, a spus Chetraru.

Acesta a explicat că, atunci când Ilan Shor a preluat administrarea celor trei bănci – Banca Socială, Unibank și Banca de Economii, în 2012 și în 2013, suma creditelor neperformante, acordate începând cu 1994 la BEM și după 2000 la celelalte două, se ridica în total la 6,2 miliarde de lei.

„La Banca Socială creditele neperformante erau în sumă de două miliarde de lei, la Unibank – de 1,2 miliarde și la BEM – de trei miliarde. (…) Cu trei miliarde de lei care reprezintă plata pentru dobânzile deponenților se ridică la suma de care a vorbit guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei”, a calculat Chetraru.

Directorul CNA a explicat că instituția a început să verifice situația unor credite neperformante la BEM, dar lucrul a fost stopat după ce Shor și-a asumat responsabilitatea pentru ele.

Potrivit lui Chetraru, banii din băncile vizate au fost plasați peste hotare, în special în Federația Rusă, iar autoritățile R. Moldova nu puteau verifica soarta acestora. Iar când începeau să se intereseze, creditele respective erau întoarse imediat.

Viorel Chetraru a dezvăluit că servicii speciale din afara țării erau foarte interesate de o criză socială în R. Moldova, „iar noi am mizat pe un jucător necinstit care a creat probleme”, a spus el referindu-se la Shor.

„Am toată convingerea că banii sunt în țară, în Aeroport, apropo, stimate Parlament, trebuie să vă clarificați și ce facem cu acest obiectiv, gajurile subevaluate… Aceste bunuri pot fi întoarse”, a concluzionat Chetraru.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Stiri relevante
Top stiri

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
16.05.2022 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // PAS, generalul Scump...

13.05.2022 09:09 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putiniștii și libert...

09.05.2022 09:19 Nicolae Negru Nicolae Negru // A doua „eliberare”

Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți judicioasă decizia autorităților de la Chișinău de a interzice utilizarea pe teritoriul R. Moldova a simbolurilor care promovează agresiunea militară a Federației Ruse în Ucraina („Z”, „V” și panglica negru-oranj)?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md