04:36:56 30.05.2023
Stiri

Chetraru FACE PRAF raportul „Kroll”: „Noi știam datele demult. Și chiar mai multe”

Politică 07.05.2015 19:03 Vizualizări13488 Autor: Ziarul National
Chetraru FACE PRAF raportul „Kroll”: „Noi știam datele demult. Și chiar mai multe”


Directorul Centrului Național Anticorupție (CNA), Viorel Chetraru, a ironizat astăzi, în cadrul audierilor în Parlament pe marginea situației din sectorului bancar, raportul Companiei „Kroll”.

„Noi știam datele din raportul Kroll demult. Și chiar mai multe. (…) Rapoarte de genul Kroll sunt pentru beletristică și deranjuri sociale”, a spus Chetraru.

Acesta a explicat că, atunci când Ilan Shor a preluat administrarea celor trei bănci – Banca Socială, Unibank și Banca de Economii, în 2012 și în 2013, suma creditelor neperformante, acordate începând cu 1994 la BEM și după 2000 la celelalte două, se ridica în total la 6,2 miliarde de lei.

„La Banca Socială creditele neperformante erau în sumă de două miliarde de lei, la Unibank – de 1,2 miliarde și la BEM – de trei miliarde. (…) Cu trei miliarde de lei care reprezintă plata pentru dobânzile deponenților se ridică la suma de care a vorbit guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei”, a calculat Chetraru.

Directorul CNA a explicat că instituția a început să verifice situația unor credite neperformante la BEM, dar lucrul a fost stopat după ce Shor și-a asumat responsabilitatea pentru ele.

Potrivit lui Chetraru, banii din băncile vizate au fost plasați peste hotare, în special în Federația Rusă, iar autoritățile R. Moldova nu puteau verifica soarta acestora. Iar când începeau să se intereseze, creditele respective erau întoarse imediat.

Viorel Chetraru a dezvăluit că servicii speciale din afara țării erau foarte interesate de o criză socială în R. Moldova, „iar noi am mizat pe un jucător necinstit care a creat probleme”, a spus el referindu-se la Shor.

„Am toată convingerea că banii sunt în țară, în Aeroport, apropo, stimate Parlament, trebuie să vă clarificați și ce facem cu acest obiectiv, gajurile subevaluate… Aceste bunuri pot fi întoarse”, a concluzionat Chetraru.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Stiri relevante
Top stiri

Comentarii
Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
29.05.2023 09:04 Ziarul National Nicolae Negru // „La ce bun o lume în...

26.05.2023 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Integrarea europeană...

24.05.2023 09:14 Cazimir Țino Cazimir Țino // Învățămintele ultimul...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că R. Moldova va adera la Uniunea Europeană până în 2030?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md