Cetățenii R. Moldova nu se grăbesc să beneficieze gratuit de noile cărți de identitate, similare celor din UE: Circa 50 de mii de solicitanți timp de o lună din milionul pus la bătaie de autorități


Circa 50 de mii de cetățeni ai R. Moldova au solicitat, în ultima lună, cărți noi de identitate, eliberate gratuit de autorități, arată datele Agenției Servicii Publice (ASP).
Guvernul a anunțat că, începând din aprilie, va perfecta gratuit un milion de cărți de identitate de model european. Pe lângă datele personale ale beneficiarului, cartea de identitate conține și semnătura electronică, valabilă pentru cinci ani, care va permite accesarea datelor în format electronic.
Noul act nu este obligatoriu, dar va înlocui treptat actualul buletin de identitate.
Până la mijlocul lunii mai curent, Parlamentul urmează să modifice un set de acte normative ce vizează punerea în circulație a cărții de identitate eliberate cetățenilor Republicii Moldova și a cărții de rezidență, eliberate cetățenilor străini, apatrizilor, refugiaților și beneficiarilor de protecție umanitară.
Printre schimbările anunțate se numără excluderea informației cu privire la domiciliul sau reședința temporară a titularului, precum și patronimicul titularului.
Proiectul prevede scutirea de la taxa de stat pentru înregistrarea domiciliului pentru copiii cu vârsta până la 14 ani care nu dețin acte de identitate, precum și scutirea de plata taxei de stat pentru copiii străini sau apatrizi care au intrat pe teritoriul Republicii Moldova fără a fi însoțiți de о persoană adultă sau au fost lăsați pe teritoriul Republicii Moldova fără un act juridic.
De asemenea, modificările vizează și modul de înscriere a numelui minorităților naționale în actele oficiale. Astfel, persoanele care aparțin minorităților naționale vor avea dreptul să-și utilizeze numele în forma acceptată în limba lor maternă. Totodată, documentul prevede că, la redarea numelui și prenumelui străinilor în cărțile de rezidență, acestea nu se traduc și nici nu se transliterează, dar se transpun conform ortografierii acestora în grafia latină din pașaportul național sau din documentul de călătorie, eliberate de autoritățile competente străine.









































































