21:26:44 24.09.2020
 
Stiri

Cetățenii R. Moldova, MINȚIȚI de socialiștii lui Dodon. De indexarea PENSIIILOR de două ori pe ani NU se vor bucura toți pensionarii. Amendamentul-SURPRIZĂ al unui deputat PSRM

Economie 14.01.2020 12:37 Vizualizări24822 Autor: Ziarul National
Cetățenii R. Moldova, MINȚIȚI de socialiștii lui Dodon. De indexarea PENSIIILOR de două ori pe ani NU se vor bucura toți pensionarii. Amendamentul-SURPRIZĂ al unui deputat PSRM  a-tv.md


Pensiile din R. Moldova vor fi indexate, în 2020, de două ori pe an, la inițiativa președintelui Igor Dodon. Totuși, puțini știu că versiunea adoptată de Parlament, la propunerea PSRM, este diferită de inițiativa enunțată cu mare fast de președintele Igor Dodon și acceptată de premierul Ion Chicu, informează Mold-street. Astfel, numărul beneficiarilor a devenit cu mult mai mic în urma unui amendament al unui deputat PSRM.

Indexarea urma să se calculeze pe 1 aprilie în funcție de indicele prețurilor de consum din ultimii 3 ani, iar pe 1 octombrie – în funcție de indicele prețurilor de consum din ultimii 3 ani sau în funcție de indicele prețurilor de consum din prima jumătate a anului în curs.

Citește și: Deputații satisfac doleanța lui Dodon: Pensiile vor fi indexate, din 2020, de două ori pe an. PAS și PD acuză socialiștii că promovează o inițiativă electorală, înaintea alegerilor locale

Datele Biroului Național de Statistică arată că pentru primul semestru al anului 2019 mărimea minimului de existență pentru pensionari constituia 1 726 de lei. Dacă acest indicator nu se schimbă în următorii trei ani, atunci urmau a fi indexate de 2 ori pe an:

  • De la 1 octombrie 2020, pensiile mai mici de 1 726 de lei;
  • De la 1 octombrie 2021, pensiile mai mici de 3 452 de lei;
  • De la 1 octombrie 2022, pensiile mai mici de 5 178 de lei.

Autorii inițiativei s-au limitat în a estima impactul doar pentru anul 2020. În noiembrie 2019, Guvernul Chicu a dat aviz pozitiv acestei inițiative, fără a invoca unele aspecte privind impactul asupra bugetului de stat.

Socialistul Vladimir Odnostalco, pe 5 decembrie, cu o zi înainte ca proiectul să fie votat în lectură finală la Parlament, a propus un amendament acceptat de deputați și care prevede că pe 1 octombrie se indexează doar pensiile al căror cuantum la data respectivă nu depășesc minimul de existență pentru persoanele peste limita vârstei de pensionare, calculat pentru primul semestru al anului în curs.

Dacă proiectul inițial prevedea că, începând cu anul 2021, are loc indexarea dublă a pensiilor de peste 3 452 de lei, iar începând cu anul 2022 – a tuturor pensiilor care nu depășesc 5 178 de lei, după amendamentul lui Odnostalco în anii următori de indexare vor beneficia doar pensionarii cu pensii mai mici de 1 726 de lei.

O analiză a Băncii Mondiale de la finele lunii noiembrie relevă faptul că dubla indexare adoptată în forma propusă de autorități ar permite o creștere a pensiilor fără o creștere proporțională a veniturilor. Deficitul ar crește și mai mult. Altfel spus, pentru asemenea majorări a fondului de pensii nu există bani din resursele de bază care se formează pentru acoperirea fondului de pensii, menționează realitatea.md.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!


Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
21.09.2020 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // CEC are probleme cu ...

18.09.2020 12:45 Ziarul National Dodon e de acord ca POLITICIENII să n...

18.09.2020 09:26 Nicolae Negru Nicolae Negru // E posibilă refacerea...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că alegerile prezidențiale, programate să aibă loc pe 1 noiembrie 2020, trebuie amânate din cauza pandemiei de COVID-19?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md