13:48:13 02.10.2023
Stiri

Panouri fotovoltaice la Centrul de plasament din Sculeni: 80% din necesarul anual de energie electrică, acoperit gratuit

Actualitate 23.09.2022 17:58 Vizualizări1469 Autor: Ziarul National
Panouri fotovoltaice la Centrul de plasament din Sculeni: 80% din necesarul anual de energie electrică, acoperit gratuit PNUD Moldova


Centrul de plasament pentru persoane adulte și vârstnice din satul Sculeni, raionul Ungheni, va folosi energie fotovoltaică, iar cantitatea generată urmează să acopere cel puțin 80% din necesitatea totală de energie electrică a instituției în decursul unui an.

Panourile solare cu o capacitate de 30 kW au fost instalate pe teritoriul instituției cu suportul Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare în Moldova (PNUD) Moldova și al Facilității Globale de Mediu (GEF), iar inițiativa a fost implementată în parteneriat cu Green City Lab Moldova.

Investițiile făcute de PNUD Moldova și GEF sunt în sumă de 27 668 de dolari SUA, iar banii ar urma să fie recuperați în cel mult șapte ani.

„Este o inițiativă extrem de importantă, nu doar pentru că promovează și susține eficiența energetică și utilizarea surselor regenerabile, dar și pentru că panourile solare au fost instalate într-un centru de adăpostire a persoanelor aflate în dificultate, care și-a deschis porțile și pentru refugiați. Acest gest vorbește mult despre misiunea umanitară a acestei instituții. Suntem bucuroși să arătăm comunității locale, dar și la nivel național, potențialul energiei verzi în reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră și în diminuarea efectelor crizei energetice”, a afirmat Dima Al-Khatib, reprezentantă rezidentă PNUD în Republica Moldova.

Centrul de plasament pentru persoane adulte și vârstnice găzduiește în prezent 25 de persoane. Capacitatea acestuia este de 45 locuri, care sunt suplinite în perioada de iarnă.

În primăvara acestui an, Centrul a găzduit peste 80 de refugiați din Ucraina, care au fost ajutați să-și perfecteze actele necesare și să-și găsească un loc de muncă.

Anual, instituția consumă peste 42 mii kWh. În contextul crizei energetice actuale, resursele financiare necesare pentru acoperirea consumului de energiei electrică ar fi depășit bugetul disponibil, fapt care ar fi putut crea dificultăți în funcționarea Centrului.

„Instituția noastră consumă multă energie electrică și factura anuală depășește 100 000 de lei. E esențial să reducem cheltuielile și, totodată, să contribuim la diminuarea emisiilor cu efect de seră și a poluării. De unii singuri, fără susținerea PNUD, nu am fi reușit să instalăm panouri fotovoltaice”, a apus Nicolae Leuca, directorul Centrului de plasament pentru persoane adulte și vârstnice.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!


Comentarii
Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
02.10.2023 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Druță, ideologul...

29.09.2023 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mărul transnistrean ...

27.09.2023 08:52 Cazimir Țino Cazimir Țino // UNIREA – IDEAL NAȚIONAL

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de acord ca R. Moldova să părăsească structurile Comunității Statelor Independente (CSI)?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md