CEC semnalează încercări de a manipula sistemul de înregistrare prealabilă pentru votul în străinătate la alegerile din 20 octombrie curent: Anunțul autorității electorale centrale
Comisia Electorală Centrală (CEC) anunță că a depistat cazuri de încălcare a legislației în cazul înregistrării prealabile pe platforma online inregistrare.cec.md, destinată alegătorilor care se vor afla în afara republicii în ziua referendumului republican constituțional și a alegerilor prezidențiale din 20 octombrie 2024.
„Potrivit unor informații transmise Comisiei, precum și urmare a verificărilor inițiate în privința înregistrărilor prealabile deja efectuate, au fost depistate cazuri în care, cu utilizarea aceleiași adrese de email, a fost realizat un număr mai mare de înregistrări decât cel prevăzut de cadrul legal. Regulamentul privind înregistrarea prealabilă, aprobat prin hotărârea CEC nr. 2513/2024, prevede că înregistrarea prealabilă a alegătorului este respinsă în cazul în care de la aceeași adresă de e-mail au fost expediate mai mult de șapte solicitări pentru înregistrarea prealabilă”, se arată într-un comunicat de presă al CEC.
Autoritatea electorală centrală susține că toate înregistrările care au fost efectuate cu încălcarea prevederilor legale vor fi respinse.
Menționăm că, în acest an, s-au înregistrat în prealabil pentru a participa la vot de peste hotare pe 20 octombrie 9 774 de cetățeni, cei mai mulți din Rusia - 3 723, Italia - 922, Germania - 861, România - 620, Marea Britanie - 582, SUA - 574, Franța - 444 etc.
CEC le solicită cetățenilor să utilizeze cu bună-credință posibilitatea de a se înregistra prealabil, pentru a oferi o imagine corectă privind numărul de cetățeni aflați peste hotare, precum și să nu dea curs încercărilor de a compromite buna organizare a alegerilor.
Alegătorii care se înregistrează pentru a vota în afara republicii vor fi excluși din listele electorale de bază, iar dacă în ziua alegerilor se vor prezenta la secția de votare de la locul de trai, vor putea vota pe lista suplimentară.
Termenul-limită pentru înregistrarea prealabilă este 6 septembrie 2024.
Un nou aeroport, construit în România, aproape de granița cu R. Moldova: Condiții ultramoderne, un terminal de pasageri și unul cargo
„EU4Moldova” // Complex sportiv, infrastructură modernizată, grădinițe renovate sau baraje reconstruite: Cinci orașe din R. Moldova, granturi de milioane de la UE pentru proiecte de revitalizare urbană
Relațiile R. Moldova cu Franța, la un nou nivel: Runde de consultări între miniștrii de Externe de cel puțin două ori pe an, grupuri bilaterale de lucru și proiecte comune