17:01:18 04.12.2022
Stiri

Ce vor face spitalele din R. Moldova, dacă se mai stinge lumina? Instituțiile medicale ce NU dispun de generatoare: „Avem nevoie de încă minimum 55 și am identificat partenerii care ne vor ajuta”

Actualitate 24.11.2022 09:41 Vizualizări671 Autor: Ziarul National
Ce vor face spitalele din R. Moldova, dacă se mai stinge lumina? Instituțiile medicale ce NU dispun de generatoare: „Avem nevoie de încă minimum 55 și am identificat partenerii care ne vor ajuta”
Poză simbol


Pana de curent de ieri care a afectat toată R. Moldova nu a provocat niciun caz ieșit din comun în instituțiile noastre medicale, afirmă ministra Sănătății, Ala Nemerenco.

„Operațiile au continuat sub includerea automată a generatoarelor, ventilatoarele și monitoarele în secțiile terapie intensivă au lucrat”, a declarat ministra.

Totuși, nu toate spitalele din R. Moldova dispun de generatoare care să le ajute să evite riscuri majore în cazuri similare celui de miercuri, când în R. Moldova a fost deconectată energia electrică din cauza bombardamentelor rusești care au vizat infrastructura energetică din Ucraina.

CITIȚI și UPDATE // O nouă PANĂ DE CURENT masivă în R. Moldova: Cauza deconectării, anunțată de principalul furnizor de energie electrică

În prezent, doar cincisprezece spitale din R. Moldova sunt asigurate cu generatoare care acoperă întreaga capacitate a instituției, acestea fiind protejate totalmente într-o situație ca cea de ieri sau ca cea din 15 noiembrie, , iar alte instituții dispun de generatoare care acoperă cu curent electric secțiile de terapie intensivă, blocurile de operații, centrele perinatale, unele echipamente de laborator și diagnostic.

„La momentul actual, din 59 de spitale republicane, municipale și raionale nu dispun de niciun generator Spitalul de Psihiatrie din Bălți și cel din Orhei, SCBI „Toma Ciorbă” și două spitale municipale - de ftizipneumologie și nr.4. Cincsprezece spitale sunt asigurate cu generatoare care acoperă întreaga capacitate a spitalului. Celelalte dispun de generatoare care acoperă cu curent electric secțiile de terapie intensivă, blocurile de operații, centrele perinatale, unele echipamente de laborator și diagnostic, fapt ce asigură evitarea unor riscuri majore în cazuri similare celui de miercuri. Total pe republică, spitalele dispun de 77 de generatoare de diferită capacitate. Avem nevoie încă de minim 55 și am identificat partenerii care ne vor ajuta”, a anunțat ministra Ala Nemerenco.

CITIȚI și Președinta Maia Sandu: „Rusia a lăsat R. Moldova pe ÎNTUNERIC”

Aceeași sursă precizează că unele spitale se confruntă cu probleme la conectarea lor manuală, ele fiind induse de starea rețelelor electrice în spitale. „Aceasta a fost o barieră serioasă în procesul instalării celor 17 generatoare donate ministerului de către Guvernul Franței. Toate au fost distribuite către 17 spitale republicane, municipale și raionale. (...) Facem tot posibilul ca să suplinim necesarul lipsă într-un timp cât mai scurt, dar trebuie să cunoașteți că procesul de instalare și conectare a unui întreg spital la generator e unul foarte anevoios din cauza rețelelor electrice vechi, dispersate, izolate”, a precizat ministra Nemerenco.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Stiri relevante
04.12.2022 10:13 485 Simion vrea dragoste pe bani
Top stiri
04.12.2022 10:13 465 Simion vrea dragoste pe bani

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
02.12.2022 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // România întreagă, un...

01.12.2022 08:59 Cazimir Țino Cazimir Țino: Dodecalogul românilor b...

29.11.2022 11:33 Cazimir Țino Cazimir Țino: Riscurile și erorile Ch...

Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că „Gazprom” are motive întemeiate pentru a reduce livrările de gaze către R. Moldova cu 56,5% pentru luna decembrie, contrar contractului semnat cu „Moldovagaz”?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md