06:26:03 24.09.2023
Stiri

Ce le-a cerut Zelenski liderilor europeni prezenți la Summitul CPE din R. Moldova: „Fiecare îndoială aduce mai multă insecuritate”

Actualitate 01.06.2023 17:31 Vizualizări1434 Autor: Ziarul National
Ce le-a cerut Zelenski liderilor europeni prezenți la Summitul CPE din R. Moldova: „Fiecare îndoială aduce mai multă insecuritate”


Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski a cerut joi, 1 iunie, la summitul Comunităţii Politice Europene (CPE) organizat în R. Moldova, „coaliții” pentru sisteme de apărare antiaeriană „Patriot” şi avioane de luptă moderne pentru ţara sa, care de mai bine de un an ține piept unei agresiuni rusești fără precedent.

„O coaliţie de (sisteme - n.red) „Patriot”, care va pune capăt şantajului rus cu rachete balistice, şi o coaliţie de avioane de luptă moderne, care va dovedi că teroarea împotriva cetăţenilor noştri nu are nicio şansă, sunt componente decisive”, a spus Zelenski, adresându-se liderilor europeni prezenţi la Bulboaca.

Ucraina a primit deja câteva sisteme „Patriot” de apărare antiaeriană şi avioane de luptă de producţie sovietică, iar câteva state europene au convenit să antreneze piloţi ucraineni pe avioane moderne.

La summitul CPE, Zelenski a pledat insistent pentru ca Ucraina să devină membru al Uniunii Europene şi al NATO.

„Toate ţările europene care au o frontieră cu Rusia şi care nu vor ca Rusia să le smulgă o parte din teritoriu trebuie să fie membri cu drepturi depline în NATO şi UE”, a spus el. „Nu există decât două alternative la aceasta: fie un război deschis, fie o ocupaţie rusă în creştere”, a punctat el.

„De fiecare dată când pregătim şi luăm decizii pentru binele Europei noastre, pentru binele valorilor noastre, trebuie să ne reamintim că fiecare îndoială pe care o manifestăm este un tranşeu pe care Rusia va încerca să îl ocupe (...), fiecare îndoială aduce mai multă insecuritate”, a afirmat Zelesnki.

La viitorul summit NATO de la Vilnius, din luna iulie, „va fi nevoie de invitaţii clare de aderare la NATO şi de garanţii de securitate pe tot parcursul procesului de aderare”, a insistat preşedintele ucrainean.

„În ce priveşte aderarea noastră la UE, este necesară o decizie clară şi pozitivă”, a mai spus Zelenski.

În paralel cu Summitul CPE, miniştrii de externe din ţările NATO s-au reunit joi, la Oslo, pentru a lua în discuţie în special perspectivele Ucrainei de aderare la Alianţă.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Stiri relevante

Comentarii
Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.09.2023 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despre discursul Mai...

20.09.2023 08:59 Cazimir Țino Cazimir Țino // Proiectul de țară – i...

18.09.2023 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Iluzia subversivă

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de acord ca R. Moldova să părăsească structurile Comunității Statelor Independente (CSI)?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md