07:24:56 01.07.2025
Stiri

Ce este respiraţia EXCESIVĂ, cum o recunoaştem şi cât de periculoasă e

Știri 14.05.2017 16:00 Vizualizări2715
Ce este respiraţia EXCESIVĂ, cum o recunoaştem şi cât de periculoasă e Sursa: ziare.com

Respiraţia excesivă sau hiperventilația poate să apară fie când respiraţia este accelerată şi superficială, fie când este prea adâncă. De cele mai multe ori, persoana care hiperventilează nu este deranjată de acest lucru, aceasta fiind destul de subtilă.

Aceasta devine o problemă în momentul în care apar senzaţiile neplăcute: tăierea respiraţiei, ameţeală, confuzie, palpitaţii, gât uscat, încordare şi durere în piept. Toate aceste simptome sunt interpretate ca fiind periculoase, semne ale unor probleme de sănătate: probleme cardiace, hormonale, hipoglicemie.

Când hiperventilăm apare un dezechilibru între oxigen şi dioxid de carbon: respiraţia accelerată micşorează nivelul de dioxid de carbon, iar cea lentă îl sporeşte.

Organismul funcţionează cel mai bine când este menţinută balanţa între oxigen şi dioxid de carbon. Când sunt reduceri uşoare ale nivelului de oxigen din cauza hiperventilației apar simptome uşoare precum: ameţeală, tăierea respiraţiei, palpitaţii, furnicături sau amorţeală în mâini, picioare sau faţă, palme transpirate, gură uscată. Dintre acestea, senzaţia de sufocare determină persoana să tragă şi mai mult aer în piept, ceea ce duce la amplificarea simptomelor şi pot apărea şi altele: greaţă, vertij, durere în piept.

Toate aceste simptome sunt inofensive, chiar dacă sunt deranjante pentru cel care le trăieşte. Dacă respiraţia accelerată este foarte frecventă şi se suprapune peste anumite perioade stresante şi un pattern de personalitate cu tendinţe anxioase, atunci ea poate uşor evolua înspre atac de panică. Hiperventilația moderată şi cronică poate să dea unei persoane o stare de anxietate continuă, de alertă.

Pentru a recunoaşte hiperventilația este important să realizaţi când resiprați accelerat sau prea adânc.

Iată câteva indicii:

- Dacă respiraţi mai mult de 10-12 respiraţii pe minut în repaus, aveţi o respiraţie prea rapidă şi trebuie să o reduceţi;
- Dacă va simţiţi pieptul prea mărit când respiraţi, este posibil să respiraţi prea profund;
- Dacă respiraţi pe gură din cauza unor probleme de obstrucţie nazală, este posibil să hiperventilați. Multe persoane au această problemă în timpul nopţii, când poziţia culcat le face dificilă respiraţia pe nas. Pot dezvolta atacuri de panică nocturne.
- Oftaţi sau căscaţi mai mult decât alţii? Acesta poate să fie şi un semn al hiperventilației.

Consumul de tutun, alcool şi cafea poate cauza hiperventilație. Un procent semnificativ de persoane suferă de atacuri de panică din cauza consumului de cofeină.

Alcoolul, deşi la început poate acţiona ca un calmant, după câteva oare acţionează ca un stimulent. Sindromul premenstrual este şi el un factor favorizant în hiperventilație şi atacurile de panică.

Psiholog Carmen Ilea www.carmenileapsiholog.ro

Sursa: ziare.com

Autor:
Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
14.05.2025 13:06 ZiarulNational Mihai Gribincea // Moscova rescrie is...

30.12.2024 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anul politic 2024, î...

30.12.2024 09:55 Valeriu Saharneanu Valeriu Saharneanu // Rezidenții tran...

Sondaj
Ce scenariu pare mai realist?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2025. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate Termeni și condiții News widget RSS Contacte