Ce crede Streleț despre o nouă alianță PLDM-PD-PL?


„Aș prefera să își facă jocurile sau schemele fără noi”. Așa a răspuns liderul interimar al Partidului Liberal Democrat (PLDM), Valeriu Streleț, la întrebarea dacă PLDM va da curs invitației democraților de a se așeza din nou la masa de negocieri.
Totuși, politicianul a subliniat că decizia finală va fi luată de partid, după mai multe discuții în diferite formate. Deocamdată, PLDM a decis să nu participe la negocierile din această seară pentru crearea noii coaliții de guvernare.
„L-am anunțat pe domnul Lupu că noi suntem în proces de consultări pe interiorul partidului. După ședințele pe care le vom avea zilele următoare vom decide cum vom proceda”, a anunțat astăzi Streleț, după ce a mers la Președinție să își depună cererea de demisie.
„Este cert că partidul va trece prin momente grele, prin mari turbulențe. După pirueta demagogică a Partidului Democrat care a votat o moțiune de cenzură despre care au recunoscut chiar ei că nu are niciun temei, dar doar pentru că nu mai au încredere în mine, după asta, să te întorci și să discuți cu ei va fi o sarcină dificilă. Vom decide cu colegii. Cert este că lecțiile pe care le-am primit în ultimii ani au fost lecții amare”, a precizat Streleț, amintindu-și de negocierile de după alegerile din noiembrie 2010 pentru crearea AIE 2.
„În 2010, am asistat la un reality show. Toți urmăream cum PD negociază și cu stânga și cu dreapta formarea unei alianțe. Apoi, toți erau entuziasmați de decizia luată de ei. Costul acelor decizii au fost foarte grele și ele au vizat sferele de influență, pe domenii care acum sunt controlate”, a dezvăluit prim-ministrul interimar ieri, în cadrul emisiunii „Interpol” de la TV 7.
Streleț consideră că și astăzi PD are mai multe scenarii pentru a ieși din criză. Formarea unei noi coaliții cu PLDM, PL și neafiliații lui Leancă ar fi primul scenariu, dar cu probabilitate mică de realizare.
„Ar putea să își caute aliați în persoana comuniștilor sau să creeze un Guvern provizoriu, după cum se mai vorbește”, a precizat Streleț.
Astăzi, politicianul susține că regretă faptul că PLDM nu a fost mai insistent la negocierile pentru crearea coalițiilor anterioare.
„Am venit de fiecare dată cu propuneri de depolitizare a unor instituții aflate în subordinea Parlamentului. Aceste propuneri erau incluse în Acordurile de alianță și în programul de guvernare, iar apoi erau uitate. Rămâneau doar pe hârtie. În iunie 2015, am venit cu abordări mai precise. Am propus să stabilim termene. Spre exemplu, directorul CNA să fie schimbat în șase luni, procurorul general – peste o lună. Toate propunerile au fost respinse. Noi am greșit prin faptul că am acceptat regulile lor de joc”, a recunoscut Streleț.











































































