09:54:41 22.02.2024
Stiri

Cazul celor patru foști angajați ai BNM, achitați în dosarul „Laundromat”: Procuratura Anticorupție explică de ce NU va contesta decizia instanței în privința Emmei Tăbîrță, Vladimir Țurcanu, Matei Dohotaru și Ruslan Grate

Actualitate 24.01.2023 17:55 Vizualizări2044 Autor: Ziarul National
Cazul celor patru foști angajați ai BNM, achitați în dosarul „Laundromat”: Procuratura Anticorupție explică de ce NU va contesta decizia instanței în privința Emmei Tăbîrță, Vladimir Țurcanu, Matei Dohotaru și Ruslan Grate


Patru foști angajați ai Băncii Naționale a Moldovei (BNM), Emma Tăbîrță, Vladimir Țurcanu, Matei Dohotaru și Ruslan Grate, încheie socotelile cu justiția în dosarul „Laundromat”, schema prin care au fost spălate peste 22 de miliarde de dolari din Federația Rusă, după ce au trecut, în anii 2011 - 2014, prin „Moldinconbank", instituția bancară controlată atunci de controversatul Veaceslav Platon.

Procuratura Anticorupție anunță că nu va contesta sentința pronunțată pe 4 ianuarie curent de către Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, prin care cei patru foști angajați ai BNM au fost achitați.

„Procuratura Anticorupție nu va contesta sentința în cauză, considerând că aceasta nu este ilegală sau neîntemeiată", se arată într-un comunicat al instituției.

Urmărirea penală în acest caz a fost pornită în 2016, angajații de atunci ai băncii centrale fiind învinuiți de îndeplinirea necorespunzătoare a obligațiilor de serviciu, atitudini neglijente care au cauzat daune în proporții mari intereselor publice.

Faptele infracționale incriminate vizau perioada anilor 2011 - 2014 și se refereau la controalele efectuate de către BNM la ,,Moldindconbank", fiind constatate abateri de la legislația în vigoare și actele departamentale ale BNM, inclusiv în partea ce ține de măsurile care urmau a fi întreprinse în domeniul identificării, protecției și contractării riscurilor de spălare a banilor și finanțare a terorismului.

„În esență, s-a stabilit că, în rezultatul controalelor efectuate pentru fiecare an separat (2011 - 2014), membrii grupului de audit au constatat abateri la acest capitol, fiind adoptate hotărâri de către Consiliul BNM și fiind sesizată „Moldindconbank", în vederea înlăturării încălcărilor identificate. Potrivit actului de învinuire, angajații menționați ai BNM, în perioada anului 2011 - 2014, au neglijat atribuțiile de serviciu legate de supravegherea activități „Moldindconbank", fără a reacționa la timp față de tranzacțiile în proporții deosebit de mari, care au avut caracter tranzitoriu, prin intermediul conturilor corespondente ale băncilor din Federația Rusa, deschise în „Moldindconbank", la adresa debitorilor indicați în încheierile privind asigurarea executării și aplicării sechestrului pe mijloacele băneşti, emise de executorii judecătorești, acțiuni pretins ilegale ce fac obiectul investigației într-o altă cauză penală numită generic „Laundromat”, care la moment se află pendinte la faza de urmărire penală", explică procurorii.

Procurorul care a efectuat urmărirea penală a considerat că cei patru angajați ai BNM au admis ,,prejudicii în forma permisivă a unei activități de tranzacții financiare suspecte care a prejudiciat grav imaginea sistemului bancar din Republica Moldova" și că nu au fost încasate amenzi de ,,minimum 2 milioane de lei pentru fiecare perioadă, fapt prin care s-a cauzat un prejudiciu material în proporții deosebit de mari".

Astăzi, Procuratura Anticorupție arată că aplicarea oricărei sancțiuni, inclusiv cea cu amendă, în privința „Moldindconbank", nu era o obligație, dar un drept al Consiliului BNM, din componența căruia făcea parte și Emma Tăbîrță.

Totodată, posibilitatea aplicării sancțiunilor în privința „Moldindconbank" nu era de competența inculpaților Vladimir Țurcanu, Matei Dohotaru și Ruslan Grate, care la acel moment exercitau funcții de șefi de direcții.

„Astfel, instanța a constatat absența posibilităților reale de a executa obligațiile de serviciu de către inculpați și, respectiv, cauzarea daunelor materiale statului sau unor persoane fizice/juridice drept consecință a îndeplinirii necorespunzătoare de către aceștia a obligațiilor de serviciu", mai explică Procuratura Anticorupție.

Menționăm că Emma Tăbîrță a ocupat funcția de viceguvernator al BNM şi membru al Consiliului de administrație al BNM, Ruslan Grate a fost şef al Direcției control bancar şi monitorizare a activităților de prevenire şi combatere a spălării banilor şi finanțării terorismului din cadrul Departamentul reglementare şi supraveghere bancară a BNM, Vladimir Țurcanu – director al Departamentului reglementare şi supraveghere bancară al BNM și Matei Dohotaru - şef adjunct al Direcției control bancar şi monitorizare a activităților de prevenire şi combatere a spălării banilor şi finanțării terorismului în cadrul Departamentul Reglementare şi supraveghere bancară a BNM, iar ulterior director adjunct al Departamentului reglementare şi supraveghere bancară al BNM.

Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.02.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin în persoană și...

16.02.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Testul funcțional

12.02.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Relații paradoxale, ...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md