CAZINOURI // Drame la ruletă


PERICOL // Mii de persoane în R. Moldova au ajuns pe drumuri după ce și-au pierdut banii și casele la jocurile de noroc
Sălile de jocuri de noroc, care s-au răspândit deosebit de mult în ultimii ani, ajungând să fie mai dese decât farmaciile și magazinele din capitală, au adus tragedii în multe familii din R. Moldova.
Afacerile profitabile de la ruletă se ridică pe seama a mii de persoane ruinate. Cel mai periculos lucru însă, îl afirmă jucătorii, este că acest tip de distracții provoacă o dependență similară celei de droguri sau alcool, iar în R. Moldova nu există medici capabili să trateze astfel de metehne.
„Mi-am ruinat familia”
Ciprian Vicol are șase luni de când nu a mai pus piciorul într-un cazinou, după zece ani în care a fost un jucător înrăit.
„Am pierdut la jocuri vreo sută de mii de euro. E o avere întreagă. Familia mea era una înstărită până când am ruinat-o eu”, recunoaște el cu amar.
Astăzi, Ciprian este conducătorul unui Club al jucătorilor anonimi, creat după calapodul Cluburilor de alcoolici sau narcomani anonimi, care își propun să îi ajute pe doritori să scape de această dependență.
„Nici nu vă puteți imagina cât de periculoase sunt aceste jocuri. Odată ce le-ai prins gustul, nu mai poți scăpa. Ajungi să furi din familie, apoi de la rude și, în cele din urmă, de la oameni din stradă”, ne descrie tânărul stările prin care a trecut și el.
„Părinții credeau că sunt narcoman”
Totul a început din curiozitate. Când a mers la facultate, Ciprian a primit de la fratele mai mare o mie de dolari, bani de buzunar.
„Eram curios să aflu cum e să joci la un aparat de noroc și m-am dus la un cazinou. Firește, prima dată am câștigat, apoi au urmat pierderile. Mari. Am intrat în datorii, apoi am început să iau lucruri din casă pentru a face rost de bani. Pericolul cel mai mare este că e greu să demaști o persoană dependentă de jocurile de noroc. Ei știu foarte bine să își mascheze viciul. Părinților mei le-a luat trei ani ca să își dea seama. Inițial, credeau că sunt narcoman, apoi eu le-am explicat care e problema și au urmat tratamentele”, ne povestește Ciprian, în speranța că istoria lui va scăpa alți tineri de riscul de a cădea în aceeași capcană.
O problemă ignorată de autorități
Timp de mai mulți ani, Ciprian s-a tratat la diferite clinici din republică și de peste hotare. „Am mers la psihologi, care, din păcate, nu prea știau ce înseamnă dependența de jocuri de noroc. Părinții m-au dus și la medici care m-au codat. Am stat un timp și la Spitalul de Psihiatrie, dar îndată ce eram externat, mă duceam direct într-un cazinou. Un tratament bun am primit la o clinică specializată din Sibiu. În România, dependența de jocurile de noroc este trecută în registrul bolilor. Pe când la noi o astfel de maladie nu este recunoscută și, deci, nu există nicio schemă de tratament”, ne dezvăluie tânărul breșele.
Pentru a-și vedea fiul vindecat, părinții lui Ciprian au cheltuit sume impresionante de bani.
„Anterior, puteam să am cinci-șase mii de lei în buzunar și să mă simt nefericit. Astăzi, sunt bucuros chiar și atunci când nu am bani”, ne descrie el cum își simte „eliberarea”.
Și-a pierdut casa la ruletă
Vladimir, un alt tânăr din Chișinău, și-a pierdut la masa de jocuri casa și familia. Bărbatul de 35 de ani susține că a dat de belea după ce a ajuns pe mâinile cămătarilor.
„Știți, ei sunt în fiecare cazinou. Nu joacă, doar urmăresc ce se întâmplă la mese. Bănuiesc că lucrează mână în mână cu patronii localurilor. Ți se adresează ca unui prieten, iar atunci când te văd la ananghie, se apropie și îți propun împrumuturi la o dobândă colosală. Dacă îți dau zece mii de lei, mâine trebuie să le returnezi 18 mii. Eu a trebuit să vând casa părinților, în care locuiam împreună cu mama, soția și fiul. După asta, toți cei dragi mi-au întors spatele. Nimeni nu vrea să aibă treabă cu un ratat. Prietenii mi i-am îndepărtat singur. Știu că nu sunt demn de ei”, își spune drama Vladimir.
Înrobiți pentru a întoarce banii
Sunt cazuri și mai grave. Vitalie a fost sechestrat, bătut și impus să muncească la negru timp de mai bine de o lună pentru a recupera banii pe care i-a pierdut la cazinou.
„Timp de o săptămână familia mea nu a știut unde mă aflu. Mi-au luat telefonul și m-au pus să fac pavaj stradal. Lucram zi și noapte. Îmi era frică să îi denunț, pentru că ei aveau datele mele din buletin și îmi știau adresa de domiciliu. Eu am acasă un copil mic”, ni se destăinuiește bărbatul.
Într-un alt caz, ne spune Ciprian, un băiat care a pierdut la cazinou a trebuit să muncească un an și jumătate ca servitor în casa unui tip căruia îi datora bani.
„Cei mai mulți dintre cei care joacă sunt persoane neinformate, speriate. Le e frică să reclame la poliție”, spune conducătorul Clubului jucătorilor anonimi.
Chișinăul cu 194 de săli de jocuri de noroc
Ciprian afirmă că a făcut câteva încercări de a discuta cu autoritățile pentru a le cere să impună o regulă pe această piață.
„Într-o zi, am făcut un test. Am mers 110 pași pe bd. Mircea cel Bătrân și în acest interval am numărat șapte cazinouri și între ele două case de amanet. Cei de la primărie susțin că lor le convin casele de jocuri de noroc pentru că aduc profituri bune în bugetul municipal. Dacă e așa, de ce să nu deschidem și bordeluri, spelunci pentru narcomani? Acestea tot ar aduce venituri. În schimb, vom avea o generație de degradați. Un calcul aproximativ arată că astăzi în capcana jocurilor de noroc sunt prinse peste zece mii de persoane, doar în Chișinău”, ne convinge el.
Președintele Clubului jucătorilor anonimi consideră că autoritățile ar putea prelua experiența din Olanda unde, din fiecare câștig, se rețin zece procente pentru întreținerea clinicilor de tratare a dependenței de jocuri de noroc, iar dacă o persoană vine mai des decât o dată în lună într-un cazinou este sfătuită să se adreseze la medici.
Irina Novac, psiholog-consilier:
„Din păcate, numărul persoanelor dependente de jocurile de noroc este foarte mare în R. Moldova. Dependența de jocuri, de a paria, de a miza pe bani, face parte din grupul de tulburări afective. Persoanele predispuse la această dependență provin de obicei din familii cu un comportament dominant sau sunt persoane care au fost supuse abandonului. Sunt oameni slabi de caracter, care nu pot face față tentațiilor. Primele tentații apar în adolescență.
Din păcate, mulți medici nu realizează că în acest caz este vorba despre o problemă psihologică. În cele mai dese cazuri, persoanele se adresează după ajutor prea târziu, pentru că nu își conștientizează problema și atunci șansele de succes sunt mici. Dependența de jocurile de noroc se tratează prin psihoterapie în grup, iar tratamentul durează de regulă un an”.
381 de săli de jocuri de noroc există în R. Moldova















































































