Cât sunt de PERICULOASE odorizantele de cameră şi beţişoarele parfumate: Unele au chiar risc cancerigen


Din dorinţa de relaxare sau pur şi simplu pentru a avea o casă frumos mirositoare, apelăm deseori la odorizante sau lumânări parfumate.
Dincolo de efectul plăcut de moment, acestea pot ajunge să fie periculoase pentru sănătate, explică dr. Liliana Grigoriu, medic primar pneumolog Metropolitan Hospital.
„Odorizantele de cameră acţionează prin eliberarea unor substanţe chimice care maschează mirosurile neplăcute prin prezenţa parfumurilor sintetice. Ele pot fi periculoase atunci când sunt folosite în spaţii închise, neaerisite. Conţin substanţe chimice toxice, care pot afecta sănătatea în special a copiilor, femeilor însărcinate, adulţilor cu boli preexistente şi animalelor de companie”, spune specialistul.
Mai exact, aceste produse, ca şi cele pentru maşină, au în compoziţie substanţe chimice toxice, precum ftalați, paradiclorbenzen, acetonă, formaldehidă, fenol, propan, benzen şi parfumuri.
Dacă sunt inhalate, aceste substanţe ajung la nivelul plămânului şi în sânge şi pot duce la apariţia unor simptome cum ar fi:
• greaţă şi vărsături;
• dureri abdominale;
• dureri de cap;
• dermatite alergice;
• lăcrimare;
• senzaţie de sufocare;
• tuse
Şi asta este doar începutul pentru că se „pot declanşa crize de astm bronhic, pot agrava bronșitele obstructive şi pot produce pneumonii chimice. Pot afecta rinichii, ficatul, plămânii şi sistemul nervos”.
Mai grav, o parte dintre substanţele menţionate au potenţial cancerigen, de exemplu formaldehida prezintă risc pentru cancer de căi respiratorii, benzenul risc pentru leucemie.
„Trebuie însă menţionat că aceste substanţe toxice nu se află în concentraţii mari în odorizante şi că numai anumite persoane mai sensibile sunt afectate, ele însă nu trebuie folosite în camerele copiilor”, subliniază dr. Liliana Grigoriu.
Odorizantele spray sunt mai periculoase
E important de ştiut că odorizantele spray sau cele programate să elibereze un conţinut la un anumit interval pot fi chiar mai agresive, faţă de cele gel, în declanşarea unor reacţii mai rapide, dar depinde şi de compoziţia chimică a odorizantului.
O variantă mai potrivită ar fi odorizantele nontoxice, pe bază de plante, fără parfumuri sintetice, cele care au menţiunea de hipoalergenice, biodegradabile, care nu conţin formaldehidă sau ftalați.
Cum stau lucrurile în cazul lumânărilor sau beţişoarelor parfumate
Lucrurile nu sunt mai sigure nici în cazul lumânărilor şi beţişoarelor parfumate, care ne atrag de fiecare dată când intrăm într-un magazin cu astfel de produse.
„Lumânările parfumate eliberează substanţe volatile cu miros plăcut care pot prezenta riscuri în dezvoltarea unor reacţii alergice, astm, tuse, sufocare, în funcţie de compoziţia chimică”, explică specialistul.
În privinţa beţişoarelor parfumate, specialistul recomandă să nu se stea în încăpere atunci când acestea ard şi nici să nu fie folosite în spaţii închise, neaerisite sau în preajma copiilor.
„Beţişoarele parfumate eliberează fumuri şi substanţe toxice. Ele pot declanşa crize de astm bronhic şi prin conţinutul în hidrocarburi aromatice prezintă un potenţial risc cancerigen, atunci când sunt folosite timp mai îndelungat”, adaugă medicul Liliana Grigoriu.
Astfel, dacă vrei ca locuinţa ta să miroasă frumos, cel mai bine ar fi să faci singur acasă astfel de produse.
„Ar fi o soluţie mai bună ca oamenii să-şi prepare acasă odorizantele şi există diferite reţete de preparare a acestora din lămâie, portocală, beţişoare de scorţişoară, plante frumos mirositoare sau flori”, spune dr. Liliana Grigoriu, care precizează că uleiurile esenţiale pot fi folosite cu încredere, pentru că sunt sănătoase şi nu prezintă pericol.
Sursa: ziare.com









































































