CÂȘTIG la CEDO pentru un fost angajat MAI care figura în dosarul HEROINA
Fostul șef al Direcției misiuni speciale a Ministerului Afacerilor Interne (MAI), Corneliu Savca, unul dintre figuranții în dosarul „Heroina”, cel mai răsunător caz de comercializare a substanţelor narcotice, 200 de kilograme de droguri fiind capturate atunci într-un microbuz în centrul capitalei, va primi din partea Guvernului R. Moldova despăgubiri de 13 mii și jumătate de euro, pentru că s-a aflat ilegal în detenție mai bine de doi ani.
Decizia a fost pronunțată astăzi de către Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CEDO), unde fostul angajat MAI s-a plâns.
„În acest caz, CEDO a constatat că reclamantul a fost deținut în arest pe o perioadă mai mare de 12 luni, contrar Constituției R. Moldova, fără a exista o suspiciune rezonabilă că acesta ar fi comis infracțiunea. De asemenea, Curtea a constatat că legislaţia procesual-penală la acel moment, în temeiul căreia reclamantul a fost deținut mai mult de 12 luni, nu era clară, previzibilă și aceasta nu întrunea condiția de legalitate. A mai fost constatată și detenția în condiții proaste în Penitenciarul 13”, a spus Vadim Vieru, avocatul Asociației „Promo-Lex” care l-a reprezentat în judecată.
La rândul său, Corneliu Savca consideră Hotărârea ca fiind una echitabilă. „A fost demonstrată o dată în plus ilegalitatea detenției în cazul meu, dar și tratamentele degradante la care am fost supus în perioada detenției”, a declarat reclamantul pentru „Promo-Lex”.
Pe 21 octombrie 2009, Corneliu Savca, fostul șef al Direcției misiuni speciale a MAI, a fost condamnat în prima instanță la cinci ani și nouă luni închisoare pentru neglijență în serviciu. În iunie 2010, prin sentința instanței superioare, acesta a fost achitat și eliberat. Procesul se află încă pe rolul instanțelor naționale.
Corneliu Savca a stat în detenție doi ani și trei luni, iar în cererea sa către Înalta Curte de la Strasbourg s-a plâns pe condițiile proaste de detenție în Penitenciarul nr.13, inclusiv neacordarea asistenței medicale. De asemenea, acesta a reclamat și privarea ilegală de libertate, dar și deciziile instanțelor naționale privind reținerea și prelungirea termenului de detenție a reclamantului.
Amintim că, în 2008, a fost reţinută, în plină stradă, o maşină care transporta prin Chişinău 200 kg de heroină, în valoare de peste 10 mln. de euro. Cei care s-au aflat în spatele afacerii nu au fost deconspiraţi nici la opt ani de la capturarea lotului de droguri ascuns printre fasole.
Șeful NATO: Posibilitatea doborârii dronelor care ameninţă Republica Moldova este mai degrabă o chestiune de reglat bilateral, între Bucureşti şi Chişinău
Organizațiile de tineret din R. Moldova pot beneficia de granturi de până la 600 de mii de lei: Programul pentru anul 2025, lansat de MEC
„Săptămâni dificile” din cauza riscurilor asociate aprovizionării cu gaze naturale a regiunii transnistrene, iar Chișinăul caută soluții. Radu Marian: „Asta NU înseamnă că noi trebuie să le plătim tarifele... Să vedem cine va plăti pentru gaze”