16:35:24 29.11.2023
Stiri

Casa din Predeal a lui Boris Gîlcă, percheziționată de DNA. Dosarul privește delapidarea de fonduri europene destinate refugiaților din Ucraina

Actualitate 26.09.2023 16:59 Vizualizări1499 Autor: Ziarul National
Casa din Predeal a lui Boris Gîlcă, percheziționată de DNA. Dosarul privește delapidarea de fonduri europene destinate refugiaților din Ucraina


Procurorii Direcția Națională Anticorupție (DNA) din România au făcut marți percheziții în Predeal, județul Brașov, la o casă aflată în proprietatea lui Boris Gîlca și Felicia Rotaru, cetățeni ai Republicii Moldova, în cadrul unei anchete deschise la solicitarea Centrului Național de Anticorupție (CNA) din Republica Moldova, au declarat pentru G4Media surse judiciare.

Perchezițiile au fost confirmate într-un comunicat al DNA, care nu a făcut însă publice numele celor doi cetățeni.

Dosarul vizează săvârșirea de către funcționari publici din Chișinău a unor infracțiuni de „abuz de putere și delapidarea mijloacelor din fonduri externe” comise în legătură cu gestionarea fondurilor obținute din surse externe, destinate refugiaților din Ucraina.

Banii și proviziile destinate refugiaților ar fi fost tăinuite și depozitate parțial la imobilul din Predeal, în loc să ajungă real la cetățenii ucraineni.

DNA verifică dacă există încălcări ale legii prin gestionarea necorespunzătoare a centrului și fraudarea ajutorului umanitar destinat ucrainenilor refugiați în Chișinău. Cazul ar putea avea implicații penale, dacă se dovedesc acuzațiile.

„Ca urmare a unei cereri de asistență judiciară internațională în materie penală, formulată de autoritățile din Republica Moldova – Procuratura Republicii Moldova – Procuratura Anticorupție, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție au desfășurat mai multe activități într-o cauză ce vizează săvârșirea de către funcționari publici din Chișinău a unor infracțiuni de „abuz de putere și delapidarea mijloacelor din fonduri externe” comise în legătură cu gestionarea fondurilor obținute din surse externe, destinate refugiaților din Ucraina.

Concret, printre altele, în baza unui mandat de percheziție domiciliară, emis de judecătorii Tribunalului Brașov, a fost efectuată și o percheziție domiciliară la un imobil din orașul Predeal, județul Brașov, deținut de doi cetățeni moldoveni, ocazie cu care au fost ridicate mai multe documente.
Ulterior, toate înscrisurile au fost transmise de către procurorii din cadrul DNA – Serviciul de Cooperare Internațională și Programe autorităților din Republica Moldova pentru continuarea cercetărilor”, se arată în comunicatul DNA.

CITIȚI și FOTO // Ce au găsit procurorii ACASĂ la Boris Gîlcă, acuzat de delapidarea mijloacelor destinate refugiaților din Ucraina. Ar fi fost FALSIFICATE mii de cereri ale ucrainenilor, iar bunurile erau furate

Amintim că fostul șef al Direcției Generale Asistență Medicală și Socială a Consiliului Municipal Chișinău, Boris Gîlca, un apropiat al primarului Ion Ceban, a fost reținut pe 4 mai curent, în dosarul privind delapidarea fondurilor externe destinate refugiaților ucraineni. La scurt timp, acesta a demisionat din funcție printr-o cerere scrisă de mână în izolatorul Centrului Național Anticorupție, trimisă primarului general, Ion Ceban.

Ceban s-a arătat atunci convins de nevinovăția lui Gîlca.

„Domnul Gîlca a depus cererea de demisie din funcție. Doar un om corect putea face acest gest pentru a nu fi pătată imaginea instituției și cea personală. Eu nu accept această cerere. Nu cred în investigațiile Power Point ale CNA în raport cu dl. Gîlca”, a declarat Ceban.

Angajații Centrului Național Anticorupție au operat în luna mai 24 de percheziții la mai multe adrese, inclusiv la sediul Centrului de plasament temporar pentru refugiați din Chișinău, str. Studenților 7/5, care era administrat de direcția condusă de Gîlca. De asemenea, organele de drept au descins cu percheziții în unele garaje și depozite, unde au fost depistate bunurile destinate refugiaților - produse alimentare și nealimentare, electrocasnice mari și mici, obiecte de mobilier, lenjerie de pat etc. în proporții considerabile.

Toate aceste bunuri au fost cumpărate din fonduri externe pentru refugiați, iar unii angajați le-ar fi furat. Unele bunuri ar fi fost găsite acasă la Boris Gîlca.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
29.11.2023 08:59 Cazimir Țino Cazimir Țino // Românii regățeni și r...

27.11.2023 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despre neoproletcultism

24.11.2023 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Au obosit?

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Vă afectează faptul că în R. Moldova a fost declarată stare de urgență, de la declanșarea de către Federația Rusă a războiului din Ucraina, iar deciziile urgente sunt luate de Comisia pentru Situații Excepționale?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md