07:44:42 14.05.2025
Stiri

Cărțile electronice vs. cele clasice

Social 04.08.2013 13:18 Vizualizări9871
Cărțile electronice vs. cele clasice
Inovație // Un studiu efectuat în SUA a arătat că persoanele care citesc cărți electronice lecturează, în medie, de cinci ori mai mult decât cele care citesc în format tradițional

Tatiana Scutaru

Cărțile electronice au început să fie tot mai populare în rândul împătimiților de lectură. Pentru a le putea citi, trebuie să ai un e-reader – dispozitiv care permite lecturarea cărților în alt format decât cele tipărite. Pe un asemenea suport încap mii de cărți, de toate „dimensiunile”. Mică și comodă, tableta de citit pare că va înlocui rapid bibliotecile clasice ale moldovenilor. Mai ales că, mai nou, avem și librării „online”, care, pe lângă cărți clasice, vând sute de cărți în format electronic.

Atât avantaje, cât și dezavantaje

Cristina Rabei este studentă la Psihologie și o împătimită a cărților în format electronic. Are acasă o bibliotecă de câteva mii. Pe toate le ține pe un mic suport, e-reader, pe care îl are de un an. „Pot să citesc cartea mea preferată oricând și oriunde. Mă bucur că progresul științific simplifică atât de mult accesul la cărți, pentru că pe lângă faptul că sunt mai accesibile ca preț, porți cu tine o diversitate întreagă, o bibliotecă chiar. Desigur, editurile mai au mult de lucru până vor satisface cererea cititorilor în totalitate sau măcar într-o mare măsură. Există mulți scriitori, mari autori ai lumii pe care, deși prefer să-i citesc pe e-reader, încă nu pot. A cumpăra o carte fizică a devenit pentru mine un obicei din ce în ce mai puțin practicat, deși înainte de a-mi procura dispozitivul pentru cărți electronice, priveam foarte sceptic înlocuirea unor pagini reale cu cele virtuale. Acum, însă, mă bucur din plin că o pot face”, povestește Cristina.

Nu va schimba cartea tipărită

Anastasia Popescu, o altă tânără pasionată de lectură, are o altă părere despre cărțile electronice. Fata, și ea studentă, spune că nu va schimba niciodată cartea tipărită pe cea electronică. Ea recunoaște că sunt și avantaje, și dezavantaje. „Eu aleg cărțile tipărite, deoarece nimic nu se poate compara cu mirosul de vopsea tipografică al unei cărți. Varianta electronică a cărții nu-mi oferă posibilitatea să fac însemnări în ea. O carte e mai mult decât niște foi în format PDF, cu ea trebuie să simți contactul, legătura”, spune Anastasia cu o notă meditativă în voce.

Librării online

Ion Bargan este fondatorul primei librării online din R. Moldova. Deși inițial vindea cărți tipărite, foarte curând a început să livreze și cărți electronice. „Am început să vindem cărți tipărite, dar din prima zi de lucru eram cu gândul la lansarea unei platforme de cărți electronice. Inițial, nu puteam face acest lucru, din cauza lipsei sistemului de plăți online cu cardul, dar apoi a urmat partea juridică de încheiere a contractelor cu edituri și autori din R. Moldova și România. În cele din urmă, în martie 2013, a fost lansată prima platformă de e-books din R. Moldova”, spune tânărul.

Întemeietorul acestei librării susține că piața cărților electronice se află într-o perioadă de creștere. Acest lucru este valabil nu doar pentru R. Moldova, ci și pentru întreaga lume. „La momentul de față sunt vândute câte patru-cinci cărți electronice săptămânal, ceea ce constituie sub 5% din totalul nostru de vânzări. Noi credem însă în viitorul cărților electronice și investim în acesta”, susține Bargan.
Cărțile electronice, preferate mai mult de tineri

Ion Bargan spune că majoritatea clienților sunt tineri. „Cititorii de cărți electronice au între 14-35 de ani, majoritatea sunt femei. Cei mai pasionați cititori de cărți electronice sunt posesorii de e-readere, deoarece facilitează foarte mult lectura electronică. Ecranul imită foarte bine hârtia, astfel încât nu obosesc ochii, iar bateria permite lectura pe parcursul unei luni”, explică Ion Bargan. Potrivit lui, librăria pe care o gestionează are oferte pentru toate buzunarele. De altfel, și în lume cărțile electronice se vând de la un dolar în sus. „Oferim cărțile în toate formatele principale: Mobi (pentru Kindle), ePub și PDF. Clienții pot să-și aleagă formatul potrivit dispozitivului pe care îl au. Prețul este un factor determinant - cărțile editate în Moldova pot fi procurate chiar și cu 10 lei”, afirmă tânărul.

Prima carte electronică a moldovenilor

„În prima lună de la lansarea platformei, romanul „Tema pentru acasă” de Nicolae Dabija a fost oferit gratis. Am înregistrat peste 200 de comenzi și am citit pe forumuri că, pentru mulți, anume acest e-book a reprezentat prima experiență de lectură electronică”, povestește Bargan. Este adevărat, cititorii de cărți electronice au diferite grupuri pe rețelele de socializare, unde fac schimb de cărți sau le oferă gratis. De exemplu, în grupul numit „Kindle Moldova User Group” (Grupul Utilizatorilor de e-readere Kindle din Moldova – n.r.) sunt aproape 500 de membri. Cărțile se dau aici pe gratis: monografii din orice domeniu, în orice limbă și chiar în format diferit. Zeci de alte grupuri de acest fel susțin și promovează citirea cărților electronice.

În scurt timp, s-ar putea că bibliotecile din R. Moldova să nu poată face față concurenței cu cele virtuale. Un studiu efectuat anul trecut în SUA a arătat că persoanele care citesc cărți electronice lecturează, în medie, de cinci ori mai mult decât cele care citesc în format tradițional.
Autor:
Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
30.12.2024 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anul politic 2024, î...

30.12.2024 09:55 Valeriu Saharneanu Valeriu Saharneanu // Rezidenții tran...

27.12.2024 09:10 Nicolae Negru Nicolae Negru // Maia Sandu, al doile...

Sondaj
Ce scenariu pare mai realist?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2025. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate Termeni și condiții News widget RSS Contacte