07:37:32 05.05.2025
Stiri

CARTEA DESCHISĂ // Cristian Fulaș, scriitorul lunii septembrie la Chișinău: „Refuz să despart cele două maluri ale Prutului în două culturi”

Actualitate 13.09.2023 14:13 Vizualizări1240
CARTEA DESCHISĂ // Cristian Fulaș, scriitorul lunii septembrie la Chișinău: „Refuz să despart cele două maluri ale Prutului în două culturi”

Cristian Fulaș, deținător a numeroase premii literare, câștigător al „Prix du Rayonnement de la langue et de la littérature françaises“, acordat de Academia Franceză în 2023, e protagonistul unei serii de evenimente culturale ce se desfășoară între 12 și 15 septembrie la Chișinău. Scriitorul e invitat la Chișinău în cadrul Proiectului cultural „Cartea deschisă: Scriitori fără frontieră”, participând la întâlniri în Liceele Teoretice „Mihai Eminescu”, „Aristotel”, „Spiru Haret”, „Iulia Hasdeu”, la dezbateri și lansări ale cărților sale în Sala galbenă a Muzeului Național al Literaturii Române și la Librăria din Centru.

Turneul lui Cristian Fulaș la Chișinău este organizat de Institutul pentru Inițiative Culturale și Educaționale, în parteneriat cu Muzeul Național al Literaturii Române, „Moldmetal” și Editura Cartier, cu sprijinul Institutului Cultural Român și al Ministerului Culturii al R. Moldova.

„Personal, refuz să despart cele două maluri ale Prutului în două culturi. Mulțumiri tuturor celor implicați în această întreprindere aproape gigantescă. Dacă reușim să facem un mic bine, e posibil să salvăm lumea toată. Sau așa cred eu”, afirmă Cristian Fulaș.

„Am avut plăcerea de a fi alături de scriitorul Cristian Fulaș, în calitate de invitat special, la o întâlnire pe care a avut-o cu tinerii cititori de la Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” din capitală. O sută de minute de reflecții despre literatură, relația scriitor-cititor, precum și despre felul în care se face (și desface) azi „numele și renumele”, menționează scriitorul Oleg Serebrian pe pagina sa de Facebook.

Pe 13 septembrie, la ora 16.00, în Sala galbenă a Muzeului Național al Literaturii Române, se va desfășura seara de dezbateri cu tema „Realități politice și ficțiune în romanul Specii”, moderată de Emilian Galaicu-Păun.

Joi, 14 septembrie, la Librăria din Centru, în prezența traducătorului Cristian Fulaș va avea loc lansarea noii traduceri din franceză a volumului „Prizoniera” (volumul V) din „În căutarea timpului pierdut” de Marcel Proust, moderată, de asemenea, de redactorul-șef al Editurii Cartier, Emilian Galaicu-Păun.

Cristian Fulaș, scriitorul lunii septembrie la Chișinău, își lansează zilele acestea în Republica Moldova noul roman, „Specii”, apărut la Editura Polirom. Cititorii au posibilitatea de a procura romanul și de a primi autograf din partea autorului.

Cristian Fulaș s-a născut pe 3 iulie 1978 la Caracal. A debutat cu romanul „Fâșii de rușine”, Gestalt Books, 2015, Polirom 2018, pentru care a primit mai multe premii și nominalizări, printre care: Premiul Observator Cultural pentru debut, Premiul Colocviilor Liviu Rebreanu, Nominalizat la Premiile USR pentru debut, Nominalizat pentru Cartea Anului, Ziarul de Iași. Au urmat volumele: „Jurnal de debutant”, Editura Tracus Arte, 2015; „După plâns”, Gestalt Books – Casa de Editură Max Blecher, 2016, Polirom, 2019; „Cei frumoși și cei buni”, Polirom, 2017; „Povestea lui Dosoftei”, Editura Muzeelor Literare, Muzeul Național al Literaturii Române, Iași, 2018; „Ioșca”, Polirom, 2021, 2022 (desemnat romanul anului în cadrul Premiilor RSS Reloaded și cartea de proză a anului 2021 de omiedesemne.ro și agentiadecarte.ro, Premiul pentru Proză al revistei Ateneu, nominalizare la Premiul Național pentru Proză al Ziarului de Iași, Premiul liceenilor pentru cea mai îndrăgită carte a anului 2021 în cadrul FILIT, Premiul Observator cultural, secțiunea Proză); „Celan: Am trăit, da”, Polirom, 2022; „Specii”, Polirom, 2023.

O ediție a romanului „Ioșca” a apărut în franceză, la Editura La Peuplade, în 2022, o ediție a romanului „Fâșii de rușine” va apărea în spaniolă în 2023.

Cristian Fulaș a tradus peste cincizeci de cărți din limbile franceză, engleză și italiană, printre care amintim Cristophe Bataille, „Visul lui Macchiaveli”; Mathias Enard, „Vorbește-le despre bătălii, regi și elefanți”; Mathias Enard, „Busola”; Mathias Enard, „Dorința”; Stephane Mallarmé, „Igitur, O aruncare de zaruri”; Mark Forsyth, „O scurtă istorie a beției”; Tom Nichols, „Sfârșitul competenței”; Akwaeke Emezi, „Apa bună”; Jean-Cristophe Rufin, „Regele Zybbeline în jurul lumii”; Nicolas Mathieu, „Și copiii copiilor lor”.

În 2023, primește „Prix du Rayonnement de la langue et de la littérature françaises“, acordat de Academia Franceză.

Autor: Irina Nechit
Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
30.12.2024 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anul politic 2024, î...

30.12.2024 09:55 Valeriu Saharneanu Valeriu Saharneanu // Rezidenții tran...

27.12.2024 09:10 Nicolae Negru Nicolae Negru // Maia Sandu, al doile...

Sondaj
Credeți că lupta împotriva corupției mari va fi impulsionată prin comasarea Procuraturii Anticorupție și PCCOCS?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2025. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate Termeni și condiții News widget RSS Contacte