14:46:10 23.05.2024
Stiri

Care sunt ultimii contracandidați ai lui Putin în alegerile prezidențiale din Rusia

Actualitate 14.03.2024 12:32 Vizualizări882 Autor: Vitalie Hadei
Care sunt ultimii contracandidați ai lui Putin în alegerile prezidențiale din Rusia


Rusia va organiza în perioada 15-17 martie alegeri prezidenţiale pe care preşedintele Vladimir Putin este sigur că le va câştiga, în lipsa unor contracandidaţi reali şi a unei opoziţii pe care a redus-o la tăcere.

Vladimir Putin conduce Rusia de la finalul anului 1999, când a fost numit președinte interimar. Liderul de la Kremlin a folosit mai întâi a rocadă politică pentru a rămâne la putere, fiind prim ministru în perioada 2008-2012, apoi a crescut durata mandatelor prezidențiale, iar în 2020 a modificat constituția, pentru a-i permite fie președinte până în 2036.

După ce a eliminat orice opozant care îi putea pune în pericol funcția, prin „nereguli” găsite la documentele de candidatură depuse sau la numărul de semnături strânse, Putin a mai rămas cu doar trei rivali, toți considerați inofensivi.

NIKOLAI HARITONOV (75 ani)

Membru al camerei inferioare a parlamentului rus, Duma de Stat, Haritonov este candidatul oficial al Partidului Comunist, ai cărui candidaţi au terminat pe locul al doilea, la distanţă, după Putin la fiecare scrutin prezidenţial din 2000 încoace. Haritonov, un siberian, a mai candidat în 2004 şi a obţinut 13,8% din voturi, faţă de 71,91% pentru Putin.

Nicolai Haritonov

Un institut de stat de sondare a opiniei publice a declarat în februarie că cercetările sale au arătat că aproximativ 4% dintre ruşi sunt pregătiţi să voteze pentru el.

Agenţia de ştiri de stat TASS l-a citat spunând că nu i-ar găsi nicio vină liderului de la Kremlin. "El (Putin) este responsabil pentru propriul său ciclu de lucru, de ce l-aş critica?", a declarat aceasta.

Haritonov susţine ceea ce Putin numeşte operaţiunea militară specială a Rusiei în Ucraina, dar în trecut s-a opus unora dintre politicile interne ale partidului de guvernământ pro-Putin, Rusia Unită, aflat la putere. El se bucură de sprijinul lui Ghennadi Ziuganov, liderul veteran al Partidului Comunist, în vârstă de 79 de ani.

LEONID SLUŢKI (56 ani)

Membru de rang înalt al Dumei de Stat, Leonid Sluţki, este liderul Partidului Liberal-Democrat al Rusiei (LDPR), ultranaţionalist. El a preluat funcţia de lider permanent al partidului după ce liderul veteran şi zgomotos al LDPR, Vladimir Jirinovski, a murit în 2022. Sluţki, un obişnuit al televiziunii de stat, unde îşi exprimă opiniile anti-occidentale, încearcă să profite de popularitatea defunctului său predecesor în rândul ruşilor, făcând campanie pe sloganul "Jirinovski continuă să trăiască".

Leonid Slutki

Un institut de stat de sondaje a declarat în februarie că cercetările sale au arătat că aproximativ 4% dintre ruşi sunt gata să voteze pentru el.

Sluţki a prezidat mult timp Comisia pentru afaceri internaţionale a parlamentului. El a vorbit despre necesitatea ca Rusia să câştige războiul din Ucraina şi despre importanţa menţinerii preţurilor alimentelor la un nivel scăzut.

În 2018, un grup de jurnaliste l-au acuzat pe Sluţki de hărţuire sexuală. O comisie parlamentară l-a exonerat, dar acuzatoarele sale au susţinut că a fost vorba de mituire.


VLADISLAV DAVANKOV (40 ani)

Vicepreşedinte al camerei inferioare a parlamentului, Duma de Stat, şi deputat al partidului politic Oameni Noi, la înfiinţarea căruia, în 2000, a contribuit tatăl său, om de afaceri, Davankov este cel mai tânăr candidat înregistrat şi este laureat al mai multor distincţii de stat, inclusiv una din partea lui Putin.

Vladislav Davankov

El a declarat că nu îşi va critica adversarii politici. Principalele sale sloganuri de campanie sunt "Da la schimbări!" şi "E timpul pentru oameni noi!". Davankov a încercat să se poziţioneze ca o persoană care se opune restricţiilor excesive asupra libertăţii personale a oamenilor şi - în contextul politicii ruseşti - ca o persoană mai liberală.

Fără a menţiona numele Ucrainei, el a declarat că este în favoarea păcii şi a discuţiilor, dar în condiţiile Moscovei şi fără cedări de teritorii.

Peste 5% dintre ruşi sunt gata să voteze pentru el, potrivit institutului de sondaje.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
20.05.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Vor circula tancuril...

17.05.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anatomia unui scanda...

13.05.2024 09:16 Nicolae Negru Nicolae Negru // Să nu râdem de Maria...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md